Cum se păstrează şi cum se mănâncă brânza. 6 „păcate capitale“ care trebuie evitate
Brânza este unul dintre cele mai populare alimente din lume şi se regăseşte zilnic în alimentaţia unora dintre noi. Însă, uneori, nu i se acordă importanţa cuvenită, mai ales când este vorba despre brânzeturi deosebite: maturate, cu mucegai nobil, cu trufe etc. Sunt câteva reguli importante care trebuie respectate pentru a profita la maximum de aroma şi savoarea brânzeturilor, dar şi pentru a le păstra cât mai mult timp.
Brânzeturile sunt un produs alimentar obţinut prin coagularea cazeinei (proteina din din lapte) cu ajutorul cheagului, prin fermentaţie lactică şi precipitare la căldură. Principalele tipuri de lapte folosite sunt cel de vacă, de oaie, de capră şi de bivoliţă.
Campioni la acest capitol sunt francezii, care au aproximativ 1.600 de sortimente de brânză, şi care au oferit lumii unele dintre cele mai apreciate produse, precum camembert, brie, roquefort. Olandezii se pot lăuda cu gouda, italienii au mozzarella şi parmezanul, britanicii au cheddar şi stilton.
Deşi nu se poate compara cu alte ţări ca număr de produse, România are două sortimente specific; caşcaveaua un tip de brânză specifică Văii Doftanei, produsă în zonă după reţete vechi de sute de ani) şi brânza de Năsal (maturată într-o grotă, la Ţaga, în judeţul Cluj, unde trăieşte o bacterie care nu se mai găseşte în altă zonă din lume).
Brânzeturile pot fi folosite în nenumărate feluri de mâncare şi deserturi sau pot fi consumate ca atare. Pentru un maximum de savoare, trebuie însă respectate câteva reguli pe care mulţi nu le cunosc, mai ales dacă vorbim despre brânzeturi fine, de calitate. Astfel, te vei bucura mereu de gustul perfect al brânzeturilor.
Nu o mânca direct din frigider
Este recomandat să laşi brânza 30 de minute la temperatura camerei, înainte de a o mânca. Ea îşi va intensifica aroma. O brânză cremoasă precum brie sau camembert nu va avea niciodată texura şi gustul perfect dacă e consumată rece, direct din frigider. La fl ca vinul, ea are nevoie de timp ca să „respire“.
Păstrează coaja
Multe brânzeturi, în special cele maturate, sunt conservate într-o o coajă/crustă. Păstreaz-o şi curăţ-o doar în momentul servirii. Nu numai că va proteja brânza şi nu o va lăsa să se usuce, ci îi va păstra mai bine aroma.
Nu o ţine în folie de plastic
Ideal este ca brânza să fie mâncată în scurt timp după cumpărare, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, măcar să fie păstrată corespunzător. Este contraindicat să o păstrezi împachetată în folie alimentară de plastic, deoarece brânza fie se va usca, fie se va umezi. Dacă se usucă, va pierde multă aromă, dacă se umezeşte va mucegăi. Cel mai bine este să foloseşti hârtie cerată sau hârtie de copt. Se poate păstra şi în folie de plastic, cu condiţia să o schimbi zilnic, pentru a lăsa brânza să „respire“.
Cumpără cantităţi mici
Oricât de bine ai depozita brânza, este recomandat să o mănânci destul de repede după ce o cumperi, pentru a te bucura de savoarea ei. De aceea este bine să cumperi atât cât crezi că vei consuma, singur sau împreună cu familia, în decursul câtorva zile.
Evită congelarea
Deşi unele tipuri de brânzeturi pot fi congelate – parmezanul, de exemplu – e mai bine să eviţi acest lucru, deoarece gustul poate fi afectat, iar aroma nu va mai avea aceeaşi intensitate. Iar pentru unele sortimente, cum ar fi brânza proapătă sau mozzarella este absolute interzisă congelarea.
Nu cumpăra brânză rasă
De obicei, majoritatea brânzeturilor rase şi ambalate conţin şi aditivi adăugaţi pentru o mai bună conservare. Cumpără bucăţi întregi şi răzuieşte-le acasă.