Dovlecei umpluţi - la cuptor
Vara, alege să mănânci mai mult verde. Şi asta pentru că legumele verzi sunt o sursă bogată de antioxidanţi care apară corpul de stresul oxidativ provocat de radicalii liberi. De asemenea, o alimentaţie care include mai multe verdeţuri ajută la scăderea colesterolului şi contribuie la eliminarea grăsimilor în exces. Găteşte la prânz dovlecei umpluţi, gratinaţi la cuptor, şi te vei bucura de arome intense şi gust delicios.
Ingrediente pentru dovlecei umpluţi
3 dovlecei verzi, 2-3 linguri ulei de măsline, 1 ceapă
2 linguri unt, 1 căţel de usturoi, 1 ardei gras, 1 legătură pătrunjel
2 roşii, 300 g carne tocată, după preferinţă, 150 g caşcaval, sare
piper, boia dulce
Cum prepari dovlecei umpluţi la cuptor
Taie dovleceii pe jumătate şi rade miezul cu o lingură. Păstrează-l pentru umplutură. Ca să stea drept pe farfurie, descojeşte puţin dovleceii pe partea opusă. Aranjează-i într-o tavă în care ai aşternut hârtie de copt şi presară puţină sare. Toacă miezul rămas şi pune-l deoparte într-un bol. Căleşte în ulei ceapa tocată fin. Când devine sticloasă, adaugă untul şi usturoiul pisat.
După ce untul s-a topit, pune miezul de dovlecei, ardeiul gras şi roşiile tăiate cubuleţe. Lasă să fiarbă sub capac 5 minute, amestecând treptat. Adaugă apoi carnea tocată şi presară sare, piper şi boia dulce, după gust. Lasă pe foc până când carnea este aproape fiartă. La final, adaugă pătrunjel proaspăt tocat fin. Umple jumătăţile de dovlecei cu amestecul de carne şi legume. Presară caşcaval ras şi pune tava în cuptor, la 180 °C, pentru 20-30 de minute.