Guguluf cu mac şi cartofi
Ingrediente: 250 g cartofi, 4 ouă, 200 g unt, 150 g zahăr pudră, 1 esenţă de vanilie,50 g zahăr tos, 250 g făină, 1 praf de copt, 80 g mac, sare,zahăr pudră pentru decor, unt pentru uns tava.
1 Cartofii se pun la fiert în apă cu un praf de sare,după care se scurg,se lasă la răcit şi se dau pe răzătoarea mare. Forma de guguluf se unge bine cu unt şi se tapetează cu făină.
2 Gălbenuşurile se separă de albuşuri. Untul se taie bucăţi şi se mixează cu zahărul pudră şi esenţa de vanilie. Se adaugă treptat gălbenuşurile şi un vârf de cuţit cu sare.
3 Se bat albuşurile spumă tare cu zahărul tos şi se încorporează în amestecul cu gălbenuşuri.
4 Se încorporează apoi cartofii raşi şi făina cernută cu praful de copt. Se adaugă macul şi se amestecă bine.
5 Se pune aluatul cu lingura în forma de guguluf,apăsând uşor. Se introduce în cuptorul preîncălzit şi se coace timp de 50 de minute. Se încearcă cu o scobitoare dacă s-a copt.
6 Se lasă să se răcească puţin în formă şi apoi se răstoarnă. Se presară cu zahăr pudră şi se poate servi.