Iată cum să faci chifle de hamburger!

25 septembrie 2015   Rețete

Aceste chifle pufoase, uşor îndulcite, presărate cu seminţe de susan, sunt binevenite când facem un grătar şi avem nevoie de o chiflă în care să punem chiftelele suculente, murăturile asortate şi sosurile.

Uite de ce ingrediente ai nevoie:

200 ml lapte călduţ

2 linguri zahăr

20 g drojdie proaspătă

600 g făină superioară

1 linguriţă sare

1 ou

50 ml ulei

100 g iaurt

Deasupra

1 ou

Seminţe de susan

Pregătire:circa 30 minute

Dospire:circa 2 ore

Coacere:circa 25 minute

Mod de preparare

1.Se presară în lapte o linguriţă de zahăr,se sfărâmă drojdia,se omogenizează,dar nu se lasă să fermenteze. Se cerne făina într-un bol,se omogenizează cu sarea şi cu restul de zahăr. Se face o adâncitură în mijloc,se adaugă oul şi se toarnă iaurtul,uleiul şi laptele cu drojdia. Se începe frământarea cu mâinile sau cu malaxorul.

2.Când aluatul devine neted şi lucios şi nu se mai lipeşte de bol sau de mâini,se pune într-un bol pentru dopsire,se acoperă şi se lasă la dopsit 45 de minute. Aluatul dopsit se răstoarnă cu grijă pe planşeta presărată cu puţină făină. Se divizează în 9 bucăţi egale,după care se rotunjeşte fiecare în parte. Se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă la odihnă timp de 15 minute.

3.Se modelează chiflele şi se aşează pe rând într-o tavă acoperită cu hârtie de copt.

4.Se bate oul,se ung chiflele cu un strat subţire şi se lasă la dospit 30-40 de minute,până îşi dublează volumul. Între timp se încinge cuptorul la 200° C.

5. Chiflele se ung din nou cu ou,se presară cu seminţe de susan,după care se coc timp de 20-25 de minute,până capătă o culoare brun-aurie. La urmă se pun pe un grilaj şi se lasă să se răcească. 

Citeşte mai multe reţete de brutărie în cartea “Fii brutar la tine acasă!” de Tothne Libor Maria,de la Editura Casa.

Mai multe