Idei de mâncare uşoară de vară
Vara, nutriţioniştii ne recomandă să avem o dietă bazată pe mâncăruri uşoare. Bineînţeles, asta nu înseamnă că ne vor lipsi grăsimile esenţiale, necesare organismului. Vă propunem câteva idei de mâncăruri uşoare de vară care includ atât salate, cât şi grătare. În plus, acestea nu necesită mult timp de preparare.
Salatele, ca fel principal
Salatele n-ar trebui să lipsească din meniul zilnic, cu atât mai mult în sezonul de vară. Din lista cu idei de mâncare uşoară de vară, n-ar trebui să lipsească o salată grecească sau una mexicană. Puteţi, la fel de bine, să vă jucaţi cu aromele şi să încercaţi combinaţii noi. Vă propunem mai jos câteva idei.
Salată cu brânză de capră şi sfeclă roşie
4 porţii
'30
dificultate medie
Ingrediente:
1 salată
1 căpăţână de radicchio
3 sfecle medii
200 g telemea de capră
2-3 linguri zeamă de lămâie
ananas, caju, nuci- opţional
Pune sfecla spălată la fiert, fără să o cureţi de coajă. Ţine-o pe foc aproximativ 40 de minute, apoi o jumătate de oră într-un vas cu apă rece.
Într-un bol mai adânc, pune salata şi radicchio rupte bucăţi mari, sfecla feliată şi brânza. Adaugă ananas tăiat cubuleţe, caju şi zeamă de lămâie pentru un gust mai intens.
Grătar cu peşte pentru gusturi rafinate
Macrou la grătar cu legume
4 porţii
1 h
dificultate medie
Ingrediente
Pentru grătar:
4 peşti macrou
2-3 linguri ulei
piper
sare
usturoi
zeama de la o jumătate de lămâie
12 beţe de bambus pentru frigărui
Pentru garnitură:
2-3 dovlecei
4-5 cartofi
1 lămâie
1 legătură pătrunjel
1 legătură rozmarin
Curăţă şi spălă peştele sub jet de apă rece. Marinează-l cu zeamă de lămâie, ulei şi condimente, după gust. Ţine-l în frigider o oră, înainte de a-l pune pe grătar. Înfige câte trei beţe într-un peşte, astfel încât să fie mai uşor să-l întorci pe grătar.
Spală cartofii, şterge-i şi înveleşte-i în folie de aluminiu, apoi aşază-i pe grătar. Spală dovleceii şi feliază-i pe lung şi lasă-i să se rumenească pe grătar. Opţional, poţi pune şi câteva felii de lămâie. Serveşte platoul de peşte alături de legume şi de verdeţuri aromate.
Aperitive uşoare
Ciuperci ornate cu ouă de prepeliţă
20 de ciuperci
dificultate medie
45’
Pentru bază:
20 de ciuperci
20 de ouă de prepeliţă
200 g brânză telemea
150 g smântână 25% grăsime
50 g unt 82% grăsime
2-3 fire ceapă verde
2 fire mărar
Pentru decor:
boabe de piper
ardei gras murat
pătrunjel
Mod de preparare:
Speli ciupercile, le scoţi cu atenţie picioruşele, apoi le aşezi cu în jos, într-o tavă tapetată şi le dai la cuptor 15 minute. Fierbi ouăle de prepeliţă în apă cu sare, iar după ce s-au răcit le descojeşti. Tai ceapa şi mărarul mărunt, le pui într-un bol şi adaugi, pe rând, brânza telemea, smântâna şi untul moare. Amesteci energic, până ce obţii o cremă fină.
Umpli ciupercile cu compoziţia de brânză şi deasupra fiecăreia aşezi câte un ou. Pentru decor, foloseşti boabe de piper pentru a face ochii puişorilor şi decupezi din ardeiul murat forme pentru cioc şi creastă. Pe margine, ornezi cu frunze de pătrunjel.
Idei de mâncare uşoară de vară pentru micul dejun
Ovăz cu lapte şi cu fructe
4 porţii
30`
dificultate mică
Ingrediente
500 ml lapte
150 g fulgi de ovăz
2 linguri de miere
2 kiwi
1 banană
2 portocale
1 măr
afine
migdale
Mod de preparare:
Într-un vas, pune la fiert laptele. Adaugă fulgii de ovăz şi mai lasă să fiarbă 5 minute. Stinge focul şi lasă să se umfle sub capac, 10 minute. După ce s-a răcit, adaugă mierea şi amestecă bine. Decorează, după imaginaţie, cu afine, migdale, feliuţe de kiwi, de banane, portocale şi de măr.
Sursa foto: Shutterstock