Ouăle vegane: din ce sunt făcute, ce gust au şi în ce preparate pot fi folosite
Pentru persoanele care doresc să treacă treptat la o dietă vegetariană sau vegană, reducerea cantităţii de proteine animale pe care o consumă zilnic poate fi o provocare. Cu-atât mai dificil dacă printre alimentele preferate se află laptele, ouăle şi brânza.
În ceea ce priveşte lactatele şi brânzeturile, în magazine există de multă vreme alternative: lapte de migdale, de cocos, de soia, tofu şi brânză de caju, smântână de cocos etc. Dar ce face o persoană care consumă regulat ouă şi iubeşte acest aliment? Pentru a satisface piaţa vegană în creştere, producătorii au creat în ultimii ani ouă vegane, făcute din proteine vegetale. Dar cât de bune sunt? Au exact gust de ouă? Şi sunt mai sănătoase pentru noi decât ouăle obişnuite?
Veganii folosesc de mult timp diverşi înlocuitori pentru ouă, în special la copt (pentru structura şi consistenţa unor preparate coapte). Astfel, în dverse prăjituri şi copturi, oul poate fi înlocuit cu piure de banane, piure de măr copt, seminţe de in hidratate în apă şi apoi măcinate în blender, agar-agar, lecitină de soia etc.
Însă astăzi există chiar ouă vegane, care imită gustul celor obişnuite, doar că sunt pe bază de plante. Pot ele pot fi făcute astfel încât să aibă gustul şi structura ouălor obişnuite?
Unele produse sunt ptreparate pe bază de proteine din alge (făină de alge), altele cu proteine din fasole mung, sorg (o cereală), mazăre, unele conţin turmeric pentru culoarea naturală, galbenă. Pe lângă acestea, în compoziţia ouălor vegane intră unele substanţe care le conferă gustul şi proprietăţile structurale ale ouălor obişnuite (capacitatea de a se coagula la căldură sau de a acţiona ca un liant în alimente): celuloză modificată, arome, caragenan, drojdie inactivă, sare neagră (pentru mirosul sulfuros de ou).
Aceste ouă pot fi cumpărate fie în formă de lichid pasteurizat (foto 1 galerie), lichid congelat, fie sub formă de pudră, care apoi poate fi hidratată (cu apă sau alte lichde) şi folosită în mâncăruri. Oamenii de ştiinţă au reuşit să reproducă şi structura unor preparate, atunci când aceste ouă vegane sunt preparate ca omletă sau ouă-jumări ele se coagulează la fel ca ouăle de găină.
Însă aceasta nu este singura lor întrebuinţare. Pot fi folosite într-o mulţime de preparate, pentru gust, consistenţă şi textură: clătite, chiftele, brioşe, checuri, plăcinte, torturi.
Două cercetătoare şi antreprenoare din Franţa au lansat pe piaţă acum un an „Les Merveilloeufs", ouă cu textură, aspect şi gust care imită ouăle tradiţionale, acestea având inclusiv coajă. În ceea ce priveşte gustul, aceste ouă au arome mai subtile, chiar dacă uşor mai sulfuroase, potrivit celor două cercetătoare. Acesta este considerat cel mai evoluat produs de acest gen dintre cele lansate până acum pe piaţă.
FOTO Shutterstock