Plăcintă cu gem şi nuci
Ai nevoie de : 100 ml lapte călduţ/ 300 g gem de prune/ 200 g nuci pisate / 25 g drojdie / 300 g făină/ 100 g zahăr pudră/ 1 albuş / 2 linguri de ulei(pentru uns)/ sare / mentă proaspătă
Pasul 1
Amesteci drojdia cu o linguriţă de zahăr şi o lingură de lapte. Presari pe deasupra cu făină şi laşi maiaua la crescut aproximativ 15 minute.
Pasul 2
Cerni făina într-un bol,adaugi zahărul şi laptele rămas,gălbenuşurile,untul moale şi maiaua. Amesteci bine toate ingredientele până obţii un aluat potrivit de moale. Acoperi vasul cu un prosop şi laşi la dospit 30 de minute.
Pasul 3
Pisezi nuca. Aluatul îl întinzi cu sucitorul. Ungi foaia obţinută cu ulei. Apoi întinzi pe toată suprafaţa gemul de prune. Presari nuca pisată. Păstrezi şi pentru a pune pe deasupra.
Pasul 4
Rulezi bine până la capăt. Aşezi aluatul într-o tavă în care ai pus hârtie pentru copt. Ungi plăcinta cu albuşul bătut spumă şi presari nuca rămasă. Dai la cuptorul încins pentru 35-40 de minute,până se rumeneşte. Porţionezi când s-a răcit şi ornezi,dacă vrei,cu frunze de mentă.