Plăcintă specială în straturi

26 martie 2013   Rețete

Ingrediente:Pentru aluat:350 g făină, 250 g margarină,100 g apă, 1 lingură oţet

Pentru umplutura de spanac:400 g spanac,1 ceapă,1 căţel de usturoi,100 ml iaurt gras,200 g brânză telemea de oi,2 ouă,1 legătură mărar,2 linguri ulei,sare,piper.

Pentru umplutura de brânză:200 g brânză proaspătă de vaci,100 g brânză telemea de vacă,2 linguri smântână.

Pentru asezonat:3 linguri sirop de afine (opţional),1 gălbenuş pentru uns deasupra.Cum se prepară

1 Se pun toate ingre­dientele menţio­na­te pentru aluat ­într‑un castron mare şi se frământă până se obţine un aluat omogen,elastic. Se înveleşte într-o folie de plastic şi se lasă la frigider circa o oră.

2 Se opăresc frunzele de spanac în apă clocotită cu o linguriţă de sare. Se scurg bine şi se trec prin blender împreună cu ceapa şi cu usturoiul,pentru a deveni piure. Se adaugă telemeaua de oi rasă,ouăle bătute,mărarul tocat fin,iaurtul,cele două linguri de ulei,sare şi piper,după gust. Separat,se mixează brânza de vaci proaspătă cu telemeaua şi smântâna,până se obţine o compoziţie

omogenă.

3 Se întind două foi din aluat,se aşază una dintre ele într‑o tavă mai mică,unsă şi tapetată,se adaugă jumătate din crema de brânză,apoi umplutura de spanac. Se adaugă restul de cremă de brânză,se stropeşte cu siropul de afine,apoi se acoperă cu cea de-a doua foaie de aluat. Se unge plăcinta cu gălbenuşul bătut cu o lingură de apă şi se coace circa 45 de minute,la temperatură potrivită.

Mai multe