Plăcinte poale-n brâu, reţeta mănăstirească
Vă prezentăm astăzi reţeta celebrelor plăcinte moldoveneşti, spusă de măicuţa Sofronia, de la Agapia. Reţeta a fost culeasă de Alexander Reinhardt şi publicată în cartea „Poveţele maicii Sofronia”, Editura Ştefan. Volumul cuprinde atât ierburi de leac, obiceiuri româneşti de odinioară, cât şi reţete mănăstireşti
Redăm Toate ingredientele,mai puţin brânza,se pun împreună (albuşurile se bat mai întâi spumă). Desfacem drojdia în lapte şi o adăugăm şi pe ea. Frământăm aluatul,lapte călduţ cât cuprinde făina (atât cât să iasă aluatul destul de moale). Se taie aluatul,împărţindu-l în bucăţi cam cât o portocală.
Deschidem cu sucitorul fiecare bucată de aluat,făcând foi rotunde de mărimea unei farfurii întinse (20 cm diametru). Brânza se împarte în porţii (în funcţie de câte foi avem). O întindem pe foaie cu ajutorul unui cuţit,lăsând pe margini o porţiune de aluat liberă de circa un deget.
Cum le împăturim
Punem pe masă o foaie rotundă,cu brânza pe ea. Cu amândouă mâinile,apucăm foaia,din dreapta şi din stânga;îndepărtăm mâinile,astfel foaia subţiindu-se. Aceste două capete ale foii sunt aduse apoi la mijlocul foii şi apropiate,lipind marginile. Se face aceeaşi operaţiune cu celelalte capete ale foii,în acest fel avem parcă patru poale suflecate.