Poale-n brâu cu gem, desertul copilăriei
Un desert care îţi va aminti cu siguranţă de perioada copilăriei, atunci când abia aşteptai să ajungi la bunici şi să deguşti cele mai delicioase mâncăruri tradiţionale. Încearcă şi tu reţeta de poale-n brâu ca la bunica acasă!
Ai nevoie de
Pentru aluat
500 g făină2 gălbenuşuri30 g drojdie1 praf sare300 ml lapte100 g zahăr100 g unt topitcoajă rasă de lămâie
Pentru umplutură
500 g gem de prune
nuci măcinate
1 ou, pentru uns
Dizolvi drojdia în laptele călduţ, adaugi puţină făină şi o laşi la crescut. Freci cele 2 gălbenuşuri cu zahărul, pui maiaua, restul de făină, în plaoie, coaja de lămâie şi praful de sare. Torni untul, în fir subţire, şi frămânţi până când aluatul se dezlipeşte de pe degete şi-l laşi să dospească.
Întinzi aluatul, pe masa presărată cu făină, tai pătrate, le umpli cu gem, după gust, le uneşti colţurile opuse, două câte două, şi le aşezi într-o tavă tapetată. Le ungi cu oul bătut şi le dai la cuptorul încins, în prealabil, la foc potrivit, până când se rumenesc. Le serveşti presărate cu nuci măcinate.