Prăjitura Albă-ca-zăpada, dulcele specific Crăciunului

22 decembrie 2016   Rețete

Alba ca zăpada - prăjitura cea mai iubită şi specifică Crăciunului, este dulcele care nu trebuie să lipseasă de pe masă în perioada Sărbătorilor. Aroma de vanilie şi lămâie o face să fie irezistibilă şi, cu siguranţă, îţi aminteşte de copilărie de fiecare dată când o mănânci.

IngredientePentru foi:

-2 ouă

-10 linguri

-10 linguri lapte

-10 linguri ulei

-500 gr făină

-1 lingură rasă bicarbonat de sodiu

-un praf de sare

Vezi şi:Prăjitura Snickers,desertul delicios de Crăciun

Pentru cremă:

-1 litru lapte

-8 linguri făină

-sucul de la jumătate de lămâie

-6 linguri zahăr

-200 gr unt

-coaja de la o lămâie

-1 esenţă vanilie

Mod de preparare:

Foile:Se pun într-un vas ouăle,sarea,uleiul,laptele,zahărul şi se bat cu mixerul până când zahărul se topeşte. Adaugi făina şi bicarbonatul de sodiu stins cu zeamă de lămâie şi frămânţi bine aluatul. Îl laşi deoparte timp de 10 minute,pentru ca foile să iasă pufoase.

Citeşte şi:Reţeta zilei:Prăjitură din foi umplute cu frişcă şi nucă

Apoi împarţi aluatul în patru părţi egale. Iei prima parte şi întinzi foaia cât mai subţire. O aşezi pe dosul tăvii,pe care înainte o ungi cu ulei şi tapetezi cu făină. Înţepi foile cu o furculiţă din loc în loc. O dai la cuptor,la 180 de grade,şi nu o laşi mai mult de 5 minute. La fel se procedează şi cu celelalte foi.

Se pune într-o oală făina,zahărul,coaja de lămâie şi se amestecă cu telul. Apoi se adaugă puţin câte puţin lapte până se formează o cremă. În tot acest timp trebuie amestecat pentru a nu se forma cocoloaşe. La final se adaugă esenţa de

. Pui oala pe aragaz,la foc mic şi amesteci continuu până ce crema se îngroaşă. La final de tot se adaugă zeama de lămâie. Crema se dă la răcit. Când ajunge la temperatura camerei adaugi untul şi mesteci cu mixerul.  

Vezi şi:Reţeta zilei:Prăjitura „O noapte la Veneţia”

Asamblarea prăjiturii:Pui în tavă prima foaie,peste care începi să aşezi crema. Faci la fel şi cu celelalte foi. Presară un strat de zahăr vanilat sau nucă de cocos pe deasupra. Prăjitura se lasă la frigider peste noapte pentru a se înmuia foarte bine foile. Asta este tot.

Credit foto:www.prajituri-traditionale.ro

Mai multe