Prăjitură cu cremă de vanilie şi jeleu de struguri
Ţi-au rămas câţiva struguri de la masa de Revelion? Încearcă o prăjitură fină cu cremă de vanilie şi cu jeleu de struguri ca să-ţi surprinzi întreaga familie.
Ingrediente pentru prăjitura cu crema de vanilie şi jeleu
Pentru blat:
100 g zahăr
4 ouă
1 praf de sare
50g ulei
60 g lapte
100 g făină
1 linguriţă praf de copt
Pentru cremă:
500 ml lapte
3 ouă
60 g făină
100 g zahăr
1 linguriţă esenţă de vanilie
Pentru jeleu:
100 ml apă
10 g gelatină granule
70 g zahăr
300 g struguri negri
Mixează gălbenuşurile cu praful de sare şi cu jumătate din cantitatea de zahăr până ce se deschid la culoare. Adaugă uleiul, laptele şi esenţa de vanilie şi omogenizează compoziţia cu un tel. Încorporează făina cernută şi praful de copt.
Separat, bate albuşurile spumă, apoi adaugă restul de zahăr, în trei-patru tranşe, şi mai mixează pentru a obţine o bezea tare. Încorporează compoziţia de gălbenşuri în cea de albuşuri, după care toarnă amestecul într-o tavă dreptunghiulară cu hârtie de copt. Ţine prăjitura în cuptor aproximativ 15 minute, la 180 °C.
Pentru cremă, bate ouăle cu zahărul, apoi încorporează făina.Toarnă laptele într-o crăticioară, pune esenţa de vanilie şi lasă-l să dea într-un clocot. Când laptele este fierbinte, adaugă amestecul de ouă şi mixează rapid ca să nu se formeze cocoloaşe. Consistenţa obţinută trebuie să fie asemănătoare cu cea a unei budinci.
Taie blatul în două părţi egale. Unge o felie de blat cu crema de vanilie şi aşază deasupra celaltă felie. Ţine prăjitura la frigider până când prepari jeleul de struguri, după aceeaşi reţetă ca la cheesecake-ul cu jeleu de fructe.