Cum să faci pere fierte în vin, unul dintre deserturile preferate ale francezilor
Dacă ţi-a mai rămas pere prin frigider, poţi pregăti unul dintre cele mai rafinate deserturi. Francezii au descoperit cu mult timp în urmă că, atunci când găteşti pere în vin, fructele devin de-a dreptul delicate şi parfumate. Aromele şi gusturile, în acest caz, se îmbină armonios şi nu au cum să dea naştere decât unui desert perfect.
Perele fierte în vin sunt pot fi servite calde sau reci. Te poţi gândi deja la un desert „econom” deoarece poţi folosi acea sticlă deschisă de vin care ţi-a mai rămas de la ultima cină. Bucătarii francezi folosesc, în general, vin roşu, iar italienii îl preferă pe cel alb. Dacă foloseşti vin roşu, un truc este să laşi perele în acel sirop peste noapte pentru a căpăta uniform acea culoare puternică de roşu.
Din punct de vedere istoric, perele în vin sunt un desert tradiţional din regiunea viticolă Beaujolaise, situată la nord de oraşul Lyon din Franţa. La începutul secolului al XIX-lea, exista deja o reţetă, cunoscută sub numele de „compotul gospodinei”. Fructele erau fierte într-un vas cu vin roşu, zahăr, o bucată de scorţişoară, cuişoare până căpătau „riduri”. În prezent, bucătarii mai „curajoşi” adaugă şi frunze de dafin, ghimbir, ienibahar sau chiar boabe de piper. Feliile de citrice sunt un alt ingredient popular pentru aromatizarea vinului fiert. De reţinut este ca perele să aibă o textură fermă, nu prea coapte, şi să fie gătite la temperatura camerei, nu proaspăt scoase din frigider. Cabernet Sauvignon este o alegere bună pentru vinul roşu, iar Chardonnay sau Chablis pentru cel alb.
Reţetă de pere în vin
Pentru un răsfăţ de weekend sau de Sărbători, iată de ce ingrediente ai nevoie şi cum le poţi găti în doar 30 de minute. Desertul va avea în jur de 235 de kcal, 51 g carbohidraţi, 51 g zaharuri, 2 g fibre.
Ingrediente
- 6 pere, descojite, cu tot cu codiţă
- 1 păstaie vanilie
- 1 baton scorţişoară, înjumătăţit
- 1-2 linguri zeamă de portocală
- 2-3 anasoni stelaţi
- 1 sticlă de vin roşu sau alb, după preferinţă
- 225 g zahăr pudră
- 1 crenguţă de cimbru
Mod de preparare
Într-un vas, pui vinul împreună cu zeama de portocală, anasonul, scorţişoara, cimbrul, zahărul pudră şi păstaia de vanilie tăiată în câteva fâşii. Adaugi perele, pui capacul şi laşi să fiarbă 20-30 de minute până ce miezul lor s-a înmuiat. Dai perele deoparte. Strecori vinul şi mai laşi să dea un clocot până ce va scădea şi vei obţine o textură ca de sirop. Serveşti desertul, dacă doreşti, cu sos de ciocolată, cremă de mascarpone sau o cupă de îngheţată cu vanilie. Decorezi cu ingredientele strecurate din vin.