Reţetă de salată de iarnă
La început, ideea de o salata de iarna pare contraintuitivă. Dorinţa ta cea mai imediată în aceste luni reci este de a mânca bucate calde, pentru a încălzi stomacul sau să ţii o ceaşcă în mână cu ceai. Dar ai nevoie şi de prospeţime, legume proaspete, care sunt bogate în vitamine.
A consuma salate în timpul iernii este la fel de important ca şi alte alimente. Fiecare au rolul lor,substanţe nutritive de care organismul are nevoie. Salatele te fac să te simţi mai energică,bucurându-te de vitamine,care te ajută să nu răceşti,ajutând şi stimulând sistemul imunitar.
Poate că o salată de iarnă nu este la fel de cerută şi consumată ca în perioada verii,acum avem posibilitatea de a beneficia de cele mai proaspete legume de pe piaţă. Acum,în salate putem pune legume de sezon,dar care au nevoie de ingrediente contrastante,cum sunt castanele caramelizate,dovleacul,felii de pere,miere.
Culorile fructelor şi legumelor,iarna nu sunt prea vii,dar sunt bogate în vitamine,la fel ca roşiile sau ardeii. Cerealele integrale cum sunt lintea neagră sau orezul,sunt cele mai potrivite pentru o salată rece-meteorologică,care oferă energie.
Salată de varză roşie,ţelină şi castane
Ingrediente
Pentru salată
-100g castane fierte,tăiate în bucăţi
-25 g zahăr pudră
-jumătate de varză roşie
-150 g de ţelină
-suc de lămâie
-1 mic buchet de mărar,tocat
-25 g de alune prăjite şi înjumătăţite
Pentru sos:
-1 lingură de seminţe de chimen
-suc de lămâie
-1 lingură oţet balsamic alb
-lingură de suc de mere
-2 linguriţe de muştar
-1 linguriţă de zahăr brun
-ulei de măsline
-4 linguri extra-virgin
Mod de preparare
Adaugă castanele într-o tigaie uscată la foc mediu aproximativ 20 de secunde,apoi până se încălzesc,şi pui zahărul. Amestecă până se acoperă castanele bine şi le mai găteşti pentru 30 de secunde sau până când au miros dulce şi prăjit. Ai grijă să nu le arzi. Imediat le pui pe hârtie de copt şi se laşi să se răcească. Toacă jumătatea de varză în felii foarte fine şi pune-o într-un castron. La fel,feliezi şi ţelina,pe care o pui într-un bol cu apă şi zeama de lămâie. Pune într-o tigaie uscată câteva felii de pâine cu chimen,aproximativ 20 de secunde. Într-un castron mic se amestecă varza cu celelalte ingrediente,cu excepţia uleiului. Bate uleiul cu o furculiţă. Adaugă-l,apoi muştarul. Scurge ţelină,pentru se usca. Adaug-o în castronul de servire cu celelalte ingrediente,împreună cu castanele,mărarul şi alunele. Amestecă cu sosul şi este gata de servit.