Reţetă de weekend din bucătăria spaniolă: Crema Catalană
Pe 12 octombre spaniolii sărbătoresc Ziua Hispanităţii sau Ziua Naţională, semnificând momentul în care Cristofor Columb păşea acum 524 de ani, pentru prima oară, pe pământ american.
Cu această ocazie,reţeta noastră de weekend din această vineri va fi una din Spania.
Bucătăria spaniolă este cunoscută ca fiind una extrem de diversă datorită diferenţelor geografice din această ţară,dar şi a diferenţelor culturale,pe teritoriul spaniol locuind 17 naţionalităţi diferite. Cu toate diferenţele însă,specificul mediteranean unifică această bucătărie.
Cele mai populare ingrediente
Peste fondul mediteranean cu ingredientele sale specifice,în gastronomia spaniolă regăsim influenţe evreieşti,maure (totuşi carnea de porc e populară la spanioli) şi ingredientele descoperite în America şi importate în Europa-cartofi,fasole,roşii,piper etc. Uleiul de măsline este unul dintre ingredientele de bază folosit de gospodine,alături de diversele sortimente de peşte,fructe de mare şi de portocale. Legumele folosite la gătit trebuie să fie proaspete (cumpărate din piaţă!). Printre condimentele cele mai populare se numără rozmarinul,usturoiul,şofranul şi ardeiul roşu picant.
Crema Catalană-„verişoara nobilă” a cremei de zahăr ars
Se spune despre această reţetă a luat naştere din… greşeală şi culmea,nici măcar nu în Spania,ci la Cambridge,prin secolul al XVII-lea. Legenda spune că nişte măicuţe de la o mănăstire din regiune aşteptau vizita unui episcop,pregătind o budincă ca să-l întâmpine. Aceea ieşind prea lichidă,ca să remedieze situaţia,măicuţele au adăugat deasupra un strat de zahăr caramelizat. Când a gustat din budincă,episcopul a exclamat „Crema!”,cuvânt care înseamnă „cremă”,dar în spaniolă aceasta înseamnă şi „arde!”. Şi aşa a rămas numele acestui desert.