Reţeta zilei: Cozonac cu fructe confiate
De ce ai nevoie pentru cozonac
180 ml lapte cald
1 plic drojdie uscată
400 g făină albă
180 g unt
80 g zahăr pudră
2 ouă
coajarasă de la ½ lămâie
coajărasă de la ½ portocală
1 praf sare
100 g stafide
100 g fulgi de migdale
150 g nuci mărunţite
100 g rahat tăiat cubuleţe
150 g fructe confiate
25 g unt topit
zahăr pudră,pentru decor
Cum se prepară cozonacul
Torni într-un vas laptele cu drojdia pe care o laşi 5 minute la înmuiat. Adaugi 60 g de făină şi amesteci,după care acoperi vasul cu un prosop curat şi ţii maiaua la crescut aproximativ 1 oră.
În alt vas,mixezi untul la temperatura camerei cu zahărul pudră până capătă consistenţa unei creme. Adaugi ouăle,unul câte unul,coaja de lămâie,coaja de portocală şi sarea. După ce s-au omogenizat,pui compoziţia de lapte cu drojdie şi făina rămasă. Frămânţi până când aluatul devine elastic şi nu se mai ţine de degete. Îl acoperi şi îl laşi să crească până îşi dublează volumul.
Tapetezi o tavă cu hârtie de copt. Presari făină pe masă şi întinzi aluatul în foaie mai groasă,apoi adaugi stafidele,migdalele,nucile,rahatul şi fructele confiate şi îl rulezi. Îl pui în tavă şi-l ungi cu untul topit. Îl laşi la crescut 30 de minute,apoi îl coci la foc mediu 30-40 de minute,până se rumeneşte. Când s-a răcit,îl pudrezi cu zahăr.