Reţeta zilei - Plăcintă cu mac şi fructe

27 decembrie 2016   Rețete

O plăcintă delicioasă, cea cu mac şi fructe uscate are un gust aparte. Trebuie s-o încerci!

Ai nevoie de:

Pentru foaie

500 g făină

80 g zahăr

200 ml lapte

20 g drojdie proaspătă

coajărasă de lămâie

1 praf de sare

60 ml ulei

1 linguriţă esenţă de vanilie

Pentru umplutură

250 ml lapte

200 g seminţe de mac

20 g griş

50 g zahăr

1 linguriţă esenţă de vanilie

1 lingură rom,opţional

2 linguriţe zeamă de lămâie

150 g caise deshidratate,tăiate cubuleţe

150 g stafide galbene şi negre

100 g fistic

100 g zahăr pudră,pentru decor

Preparare:

Pentru aluat,combini făina,zahărul,laptele şi drojdia mărunţită. Omogenizezi şi laşi amestecul deoparte 10 minute. Adaugi coaja de lămâie,sarea,esenţa de vanilie şi uleiul în fir subţire. Frămânţi aluatul câteva minute,îl acoperi cu un prosop umed de bucătărie şi îl ţii într-un loc călduros ca să crească şi să îşi dubleze volumul.

Între timp,prepari umplutura. Macini seminţele de mac. Fierbi laptele,încorporezi seminţele de mac,grişul,zahărul şi esenţa de vanilie. Iei vasul de pe foc,acoperi cu un capac şi laşi compoziţia să se răcească,la temperatura camerei. Adaugi romul şi zeama de lămâie şi amesteci.

Întinzi aluatul pe o suprafaţă pudrată cu făină şi nivelezi compoziţia de mac,lăsând marginile neacoperite. Presari caisele,stafidele şi fisticul,apoi împătureşti aluatul şi suprapui o margine peste cealaltă. O aşezi într-o tavă tapetată,o acoperi cu un prosop umed de bucătărie şi o ţii la căldură 45 de minute. O dai la cuptorul încălzit,în prealabil,până se rumeneşte. Când s-a răcit complet,o pudrezi cu zahăr.

Sursă foto:Profimedia

Mai multe