Reţeta zilei: Tort delicios cu lămâie

10 februarie 2017   Rețete

În zilele în care ai mai mult timp pentru a găti preparate care necesită migală, încearcă această reţetă de tort!

Dificultate mare / Preparare:1 h 20' / 1 tort

Ingrediente

Pentru blat

6 ouă

1 praf de sare

6 linguri ulei

1 plic zahăr vanilat

esenţă de rom

coaja unei lămâi

2-3 linguri zeamă de lămâie

1 praf de copt

10 linguri zahăr

făină

1 pahar nucă măcinată

2 linguri cacao

Pentru cremă

4 ouă

8 linguri zahăr

½ l lapte

4 linguri făină

zeama şi coaja unei lămâi

esenţă de rom

100 g unt

Pentru sirop

150 ml apă

75 g zahăr

esenţă de rom,după gust

Pentru decor

1 tabletă ciocolată albă

unt

1/2 tabletă ciocolată amăruie

stafide,fructe uscate sau bomboane,opţional

Preparare

Pentru blat,separi gălbenuşurile de albuşuri. Baţi albuşurile spumă cu sare,adaugi uleiul,zahărul vanilat,esenţa,coaja şi zeama de lămâie,gălbenuşurile,praful de copt,zahărul,apoi făina,până când compoziţia devine de consistenţa smântânii. Amesteci nuca cu cacaua,le încorporezi în aluat torni totul într-o tavă tapetată. Coci 20-30 de minute. Tai blatul răcit în trei felii.

Pentru cremă,baţi ouăle întregi cu zahărul. Torni laptele. Aşezi totul pe foc şi amesteci continuu. Încorporezi făina şi,după ce se îngroaşă compoziţia,dai vasul deoparte. Adaugi zeama,coaja de lămâie,esenţa,untul şi omogenizezi. Separat,pregăteşti siropul astfel:pui pe foc apa cu zahărul,amesteci,le ţii până se topeşte zahărul,dai deoparte,laşi la răcorit şi pui esenţa. Însiropezi prima felie de tort,întinzi cremă,o aşezi pe a doua,iar sirop şi cremă,apoi ultima foaie şi îmbraci tortul în ciocolată albă,topită pe baie de aburi cu puţin unt. Decorezi cu ciocolată neagră,stafide,bomboane sau fructe uscate.

Sursă foto:123RF

Mai multe