Reţete de post din Ardeal
Postul Mare, aşa cum mai este numit şi Postul Paştelui, este un prilej de reflecţie şi căinţă pentru iertarea păcatelor. Iată două reţete de post din Ardeal, care vor face ca această perioadă să treacă mai uşor.
Ciorbă de fasole cu tarhon
Această reţetă de post din Ardeal este perfectă pentru a deschide pofta de mâncare.
200 g fasole uscată,
1 ceapă,
1 morcov,
1 /2 ţelină,
1 ardei,
100 ml pastă de tomate,
2-3 linguri ulei,
sare,
1 l borş,
tarhon după gust.
Cum se prepară:
Speli fasolea în mai multe ape şi o pui la fiert. După ce a dat câteva clocote,schimbi apa şi pui din nou la fiert în apă cu sare. Laşi să fiarbă şi când fasolea începe să să înmoaie,pui legumele tocate. După ce au fiert adaugi borşul,uleiul şi pasta de tomate. Tarhonul tocat mărunţit se adaugă în ciorbă când aceasta este aproape gata.
Prăjitură cu mere
Şi pentru că după orice masă copioasă merge un desert pe măsură,prăjitura cu mere este un deliciu,chiar şi cu ingrediente de post.
10 mere mari,
10 nuci mărunţite,
2 căni şi jumătate făină,
1 cană zahăr,
150 g zahăr,
1 plic praf de copt,
zeama de la 1 lămâie,
1 linguriţă scorţişoară.
Cureţi merele şi le dai prin răzătoarea mare. Amesteci merele cu restul ingredientelor,iar la sfârşit pui praful de copt stins cu zeama de lămâie. Trebuie să obţii un aluat omogen,puţin tare. Pui hârtie de copt într-o tavă dreptunghiulară şi torni compoziţia. O nivelezi şi dai tava la cuptorul încălzit în prealabil. Laşi la foc mediu 30-35 de minute.