Reţete de post din Bucovina
Obişnuieşti să ţii postul, an de an, şi vrei să ştii ce să mai găteşti zilele astea? Iată trei reţete gustoase din Bucovina, care te vor convinge numaidecât!
Reţete de post din Bucovina-Borş de sfeclă cu tăiţei
Ai nevoie de:
2 cepe medii
2 morcovi
1 păstârnac
½ ţelină
1 ardei gras verde
3 sfecle micuţe
ulei
1 legătură de pătrunjel
1/1 l borş
1 conservă bulion (mică)
2 cartofi
1 ceşcuţă de tăiţei
sare
3 l apă
Cureţi legumele şi le tai după preferinţă. Căleşti în puţin ulei ceapa şi apoi adaugi şi morcovii.
După câteva minute adaugi şi restul legumelor,puţină sare şi bulionul,amesteci bine şi acoperi cu 1,5 l de apă fierbinte (încălzită separat). Laşi să fiarbă 20 minute,după care pui în oală şi cartofii cartofii şi completezi cu restul de apă (tot fierbinte – 1,5 l).
Sfecla dată prin răzătoare se adaugă şi ea după 10 minute şi,ulterior,borşul fiert separat. Mai potriveşti de sare şi laşi să dea câteva clocote. Când este gata,dai de pe foc şi adaugi pătrunjelul tăiat mărunt.
Reţete de post din Bucovina-Sarmale cu ciuperci (hribi)
700 g ciuperci
1,5 kg de varză
1 ceapă micuţă
100 g orez
bulion (după preferinţă)
cimbru
sare
piper
Cureţi şi tai mărunt ciupercile şi le căleşti în puţin ulei.
Căleşti şi ceapa şi apoi o combini cu ciupercile. Pui şi orezul,cimbrul,bulionul,sarea şi piperul şi amesteci bine. Laşi să se călească un pic împreună apoi dai de pe foc.
Cu amestecul obţinut umpli foile de varză şi faci sarmalele,pe care le pui la fiert. Laşi să fiarbă,iar spre sfârşit le poţi pune un pic şi la cuptor (20-30 minute).
Reţete de post din Bucovina-Zacuscă
Ai nevoie de:
1 kg morcovi
1 kg ceapă
1 kg ardei gras
1 kg gogoşari (sau ardei capia)
2 kg vinete
1 kg ţelină
1 l ulei
800 g bulion
Cureţi,speli şi dai prin răzătoare ţelina şi morcovii. Toci mărunt ceapa,ardeii şi gogoşarii,iar vinetele le coci,le cureţi de coajă şi le laşi la scurs. Când sunt gata,le toci şi le amesteci cu ulei.
Căleşti ţelina împreună cu morcovii şi ceapa cu ardeii şi gogoşarii. Când sunt gata toate,le laşi la răcit,apoi le pui într-o oală mare şi le amesteci cu bulionul şi puţină apă.
Amestecul obţinut îl dai la cuptor,la foc mic,până vezi că uleiul s-a ridicat la suprafaţă. Când este gata,pui zacusca în borcane,fierbinte,şi le sterilizezi în cuptor,30 de minute.