Reţete pentru o cină specială
Fie că îţi doreşti o seară romantică în compania iubitului tău, fie că vrei să-i surprinzi pe cei dragi gătind ceva special pentru un eveniment festiv în familie, alege un meniu simplu, cu antreu, fel principal şi ceva dulce. O cină specială cere şi o mâncare uşoară. Îţi propunem câteva idei de reţete delicioase şi slabe în calorii pentru meniul tău.
O cină specială cu legume şi cu fructe de toamnă
Alege pentru o cină specială un meniu bazat pe legume de sezon. Poţi să le combini cu carne de pui sau peşte. Pentru desert, alege fructe parfumate de toamna cum sunt merele, perele sau gutuile.
Roşii umplute cu brânză feta şi cu spanac
4 porţii
40’
dificultate medie
Ingrediente:
8 roşii mari
400 g brânză feta
300 g spanac
2 ouă
ulei, pentru prăjit
Sotează spanacul în ulei încins 2-3 minute, apoi lasă-l la scurs. Amestecă brânza feta cu spanacul mărunţit şi cu ouăle. Taie căpăcelele roşiilor şi lasă-le deoparte. Scobeşte interiorul, apoi pune în mijloc câte o lingură de umplutură. Acoperă cu căpăcele şi aşază roşiile într-o tavă de copt. Lasă-le să se coacă la foc mediu, până ce devin moi.
Ratatouille
4-5 porţii
1 h
dificultate medie
200 ml sos de roşii
4-5 vinete
3 dovlecei
3 cepe
4 ardei copţi descojiţi
7 roşii mari
3 căţei de usturoi
2 frunze de dafin
100 ml ulei
1 legătură pătrunjel
sare
piper
cimbru
Într-un blender, pune ardeii copţi, trei roşii descojite şi sare, după gust. Mixează până ce obţii un sos. Toarnă sosul într-o tavă de copt. Feliază vinetele, dovleceii, cepele, roşiile rămase şi aranjează-le în tavă, ca în imagine. Pune într-un robot de bucătărie uleiul, usturoiul, pătrunjelul şi adaugă sare, piper şi cimbru, după gust. Mixează până ce obţii un sos. Adaugă sosul peste tava cu legume, apoi pune-o la copt, la foc mediu 30 de minute.
Peşte cod în sos de roşii cu măsline
5 porţii
40’
dificultate medie
Ingrediente:
4-5 bucăţi peşte cod
5 cartofi mici
4-5 roşii bine coapte
2 ardei capia
2 cepe
200 g măsline
1 legătură pătrunjel
3-4 căţei de usturoi
ulei, pentru prăjit
Prăjeşte peştele, presărat cu sare, în ulei, apoi pune-l pe un platou la răcit. Într-o tigaie curată, încinge uleiul, pune ceapa tocată şi las-o să se înmoaie. Adaugă ardeiul tăiat cubuleţe şi mai sotează 2-3 minute. Pune roşiile descojite într-un blender şi mixează până ce obţii un sos. Fierbe cartofii întregi, apoi scurge-i de apă. Pune în tigaia cu ceapă şi ardei peştele prăjit tăiat în bucăţi potrivite, cartofii întregi fierţi şi toarnă sosul de roşii deasupra. Lasă amestecul să fiarbă la foc mic 2-3 minute, apoi adaugă usturoiul pisat şi măslinele şi mai lasă acoperit un minut. Serveşte mâncarea cu pătrunjel tocat.
Gutui însiropate în stil turcesc
3-4 porţii
2 h
dificultate medie
Ingrediente
Pentru sirop:
3-4 gutui mari
300 g zahăr 2-3 cuişoare 1 baton mic de scorţişoară 1 lămâie bio 2-3 căni apă
Pentru spuma de iaurt:
100 g iaurt grecesc
50 ml smântână pentru frişcă
fistic sau nucă măcinată, pentru decor
Descojeşte lămâia cu ajutorul cuţitului de curăţat legume. Spală şi curăţă gutuiele de coajă şi de cotoare, apoi taie-le în jumătăţi egale. Pe măsură ce le-ai curăţat, stropeşte-le cu suc de lămâie, ca să nu se oxideze. Pune gutuile într-o cratiţă, cu partea tăiată în sus. Adaugă coaja de lămâie, cuişoarele şi zahărul. Toarnă apa şi ţine-le la fiert o oră şi jumătate, la foc mic. Nu lăsa lichidul să clocotească, altfel gutuile se vor înmuia prea tare. După 1,5 ore, siropul ar trebui să aibă deja o tentă portocalie. Întoarce gutuile cu partea tăiată în jos, adaugă batonul de scorţişoară şi mai lasă-le la fiert aproximativ o oră, până când siropul va scădea încet şi se va îngroşa. Lasă siropul să se răcească, apoi pune oala în frigider. Amestecă iaurtul cu frişca bătută şi umple cu crema obţinută jumătăţile de gutui. Serveşte-le presărate cu fistic sau cu nuci măcinate.