Salate aperitiv de post. 5 reţete delicioase şi proaspete
Iată câteva idei de salate aperitiv de post, care sigur vă vor face postul mai frumos, dar pe care le veţi încerca şi în afara postului.
Salatele aperitiv de post sunt foarte gustoase şi foarte sănătoase. Bucuraţi-vă de post,fără să duceţi lipsa ingredientelor de origine animală. Aveţi nevoie doar de timp pentru gătit şi ingrediente de post,toate bune şi proaspete.
Iată câteva idei de salate aperitiv de post,care sigur vă vor face postul mai frumos,dar pe care le veţi încerca şi în afara postului.
Salate aperitiv de post – salată a la Russe
Salata a la Russe se poate face,fără probleme,şi de post. aveţi nevoie de:
- 1 kg de cartofi
- 2 morcovi
- 2 ţeline mici
- 2 rădăcini de păstârnac
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 50 de grame de margarină
- 200 de grame de mazăre
- 4 castraveţi muraţi
- 2 gogoşari muraţi
- Muştar
- Maioneză de post
- Sare şi piper
Se curăţă zarzavaturile şi se pune la fiert,aşa întregi. Apoi,se scot,se lasă la răcit şi se taie cuburi. Castraveţii şi gogoşarii muraţi se spală şi se taie cuburi. Se amestecă ingredientele se pune şi margarina topită,1 linguriţă de muştar şi trei sferturi din maioneza de post. Maioneza de post se face cu ţelină sau cartof fiert şi cu ulei. Se ornează după dorinţă şi se serveşte ca aperitiv.
Salate aperitiv de post – salată de cartofi fierţi cu morcovi
Salată de cartofi cu morcov,o reţetă folosită şi la mănăstirea Sihăstria:
- Jumătate de kg de cartofi
- 1 ceapă
- 1 morcov mare
- 3 linguri de ulei
- 2 linguri de oţet sau zeamă de lămâie
- Sare şi piper
Se spală cartofii cu tot cu coajă şi se pune la fiert,în apă clocotită cu sare. După ce au fiert,se curăţă de coajă,se taie rondele şi se stropesc cu ulei cât sunt calzi. Morcovul se spală,se curăţă şi se dă prin răzătoarea mică. Ceapa se taie solzişori fini. Toate se amestecă cu cartofii şi se mai pune oţet,sare şi piper.
Salate aperitiv de post – salată de ciuperci
Salată de ciuperci,o salată săţioasă,la care se pot adăuga şi alte legume. Noi vă prezentăm reţetă simplă:
- Jumătate de kg de ciuperci
- 1 legătură de mărar
- Ulei şi oţet
- sare şi piper
Se curăţă ciupercile şi se spală în mai multe ape. Apoi,se pun la fiert în apă clocotită cu sare timp de 15 minute. Se scurg,se lasă la răcit,se taie felii sau cuburi şi se amestecă cu mărarul spălat şi tocat mărunt. Se adaugă după gust ulei,oţet,sare şi piper. Dacă vă plac aşa simple,puţi să mai adăugaţi mujdei de usturoi şi cimbru uscat. Merg la fel de bine şi ciupercile în conservă,doar că acestea nu se fierb,se pun direct în salată.
Salate aperitiv de post – salată de fasole boabe
Salată de fasole boabe,o salată foarte gustoasă,ce poate fi preparată oricând,căci fasolea este un ingredient foarte sănătos şi săţios:
- 500 de grame de fasole boabe
- 1 roşie
- 4 căţei de usturoi
- 1 ceapă
- 1 linguriţă de cimbru
- 2 foi de dafin
- 1 linguriţă de chimen pisat
- Ulei şi oţet
- Mărar
- Tarhon
- Busuioc
- Zahăr
- Sare şi piper
Se spală bine fasolea boabe,apoi se pune la fiert în apă clocotită cu sare,în care se pun foile de dafin,piper boabe,cimbru şi chimen. Chimenul va reduce mult din efectul de balonare,pe care îl are fasolea. Se face un sos din usturoiul tocat,roşia,ceapa şi verdeaţa tocată mărunt,amestecate cu ulei,oţet,zahăr,sare şi piper după gust. Se amestecă sosul cu boabele de fasole scurse din sos.
Salată aperitiv de paste cu sos de spanac:
- 300 de grame de paste tip penne
- Jumătate de kg de spanac
- 4 căţei de usturoi
- Ulei
- Sare şi piper
Se fierb pastele în apă cu ulei şi sare. Spanacul se ţine 2-3 minute în apă clocotită,se scurge şi se taie foarte fin. Un blender e perfect pentru această operaţiune. Se amestecă cu usturoiul pisat şi se pune sosul peste pastele scurse calde.