Trataţii dulci pentru colindători. Pogăcele, pateuri şi rulouri

21 decembrie 2023   Rețete

Urmează o perioadă în care colindătorii încep să vestească Naşterea Domnului. Pregăteşte-te cu pateuri cu mere, rulouri dulci, cu scorţişoară şi pogăcele cu gem! Dacă sunt şi calde îi vor încălzi pe copii! Sunt perfecte şi pentru dimineţile dintre sărbători, la un ceai fierbinte sau la o cafea!

Pogăcele cu gem

Ingrediente pentru 12 bucăţi

100 g unt

250 ml lapte

50 g zahăr

10 g drojdie uscată

565 g făină

1 lingură sare

2 ouă

100 g gem

1 gălbenuş

Pentru decor:

60 g zahăr

60 g apă

zahar granulat

Mod de preparare

Încălzeşti laptele și untul, apoi îl amesteci cu drojdia şi cu o lingură de zahăr. Laşi drojdia să se activeze aproximativ zece minute. Adaugi făina şi sarea.

Mixezi la viteză mică cu paletele de aluat până când se omogenizează toate ingredientele. Încorporezi ouăle. Treci mixerul la viteză medie şi pui zahărul. La final, acoperi aluatul şi-l laşi la crescut circa o oră la loc călduţ.

Îl împarţi în 12 bucăţi. Aplatizezi uşor fiecare bucată şi aşezi în mijloc o lingură de gem. Pliezi marginile şi formezi o bilă pe care o pui într-o tavă tapetată. Când umpli tava, o acoperi şi o laşi o jumătate de oră.

Ungi pogăcelele cu gălbenuş bătut cu apă şi introduci tava în cuptorul preîncălzit pentru 25-30 de minute.

La final, pui pe foc mic apa şi zahărul până ating punctul de fierbe. Însiropezi pogăcelele şi presari zahăr granulat.

Rulouri cu scorțișoară

Ingrediente pentru patru porţii

Pentru aluat: 

350 g făină 

50 g zahăr 

180 ml lapte 

50 g unt 

2 ouă 

10 g drojdie proaspătă 

1 praf de sare 

esență de vanilie, după gust 

Pentru cremă: 

50 g unt 

70 g zahăr 

15 g scorțișoară 

Cum să faci rulouri cu scorţişoară

Dizolvi drojdia în puțin lapte cald, adaugi o lingură de făină, una de zahăr și omogenizezi. Lași maiaua să crească până își dublează volumul. 

Topești untul și-l adaugi peste făina cernută, combinată cu sarea. Adaugi un ou, maiaua și începi să frămânți, adăugând treptat și laptele cald, în care ai dizolvat zahărul rămas și ai turnat esență de vanilie, după gust. 

Frămânți până când aluatul nu se mai ține de degete, dar nu mai puțin de 10 minute. Îl acoperi și-l lași să crească, într-un loc cald, până își dublează volumul. Îl împarți în jumătate și întinzi două foi din el. 

Pentru umplutură, combini zahărul cu scorțișoara. Întinzi peste prima foaie jumătate din cantitatea de unt, la temperatura camerei, apoi presari jumătate din cantitatea de zahăr aromat. Rulezi strâns și tai bucăți de aproximativ trei-patru cm. Repeți cu foaia rămasă, Așezi rulourile într-o tavă, tapetată, și le lași să crească un sfert de oră. Le ungi cu oul rămas bătut și le dai la cuptor, la 190 °C, o jumătate de oră, până se rumenesc. Le decorezi după imaginație. 

Pateuri cu mere

Ingrediente pentru 12 porţii

500 g făină

1 vârf de cuţit sare

7 g drojdie uscată

3 plicuri zahăr vanilat

esenţă de vanilie, opţional

100 ml apă minerală

100 ml apă călduţă

Pentru umplutură:

6 mere

1 lingură zahăr

1 linguriţă scorţişoară

1 lingură pesmet, opţional

Mod de preparare

Combini făina cu sarea şi drojdia uscată. Înglobezi zahărul vanilat, esenţa de vanilie, după gust, apa minerală şi cea călduţă. Amesteci cu o lingură, apoi frămânţi aluatul câteva minute. Acoperi cu un prosop şi laşi aluatul o jumătate de oră la loc cald.

Cureţi merele, le îndepărtezi sâmburii şi le tai cubuleţe. Le pui puţin pe foc mic cu zahărul, scorţişoara şi pesmetul. Tapetezi o tavă şi deschizi cuptorul.

Iei câte puţin din aluat, întinzi în formă rotundă şi pui puţin din compoziţia de mere în mijloc şi închizi formând un semicerc. Rulezi marginile pentru a opri umplutura să iasă în timpul coacerii. Procedezi la fel cu aluatul rămas.

Aşezi pateurile într-o tavă tapetată şi le mai laşi puţin la crescut. Introduci tava în cuptor 30 de minute. Le scoţi pe un platou, apoi coci pateurile rămase.

FOTO: Shutterstock

Mai multe