Trucuri pentru prepararea cărnii. Nu vei mai greşi niciodată când pregăteşti friptura
Chiar dacă nu eşti novice în bucătărie, prepararea cărnii poate fi un lucru intimidant. Sunt atîât de multe sortimente, timpi şi temperaturi, tehnici şi condimente, încât e aproape imposibil să nu te încurci în ele. Iată câteva sfaturi pentru a găti perfect carnea, indiferent de felul ei.
Chiar şi chefii cu experienţă pot da uneori greş atunci când fac preparate din carne. Un minut de neatenţie sau o temperatură greşită pot ruina o bucată de carne foarte scumpă. Şi nimeni nu-şi doreşte acest lucru. Însă sunt câteva trucuri care te vor ajuta, chiar dacă nu ai experienţă.
Carnea pentru friptură, în special cea de vită, trebue lăsată la temperatura camerei 30-60 de minute, înainte de a fi pusă pe grătar. Carnea se va relaxa, temperatura va fi constantă şi se va pătrunde mult mai repede.
Lasă carnea de vită pe grătar mai puţin, apoi transfer-o într-un vas acoperit pentru câteva minute. Ea va continua să se gătească la căldura reziduală. Altfel, rişti să fie prea uscată.
Nu înţepa friptura în timpul procesului de frigere sau prăjire. Astfel, ea îşi va pierde sucurile naturale, iar urmarea va fi o bucată de carne uscată şi fadă.
Marinează carnea (de orice fel) îainte de a o pregăti la grătar sau cuptor. Acest procedeu face deja jumătate din treabă, iar carnea nu numai că va fi mult mai gustoasă şi fragedă, ci se va găti mai repede.
Încinge foarte bine grătarul sau tigaia înainte de a pune carnea. De asemenea, nu te grăbi s-o întorci. Dacă procedezi aşa, nu te vei mai lovi niciodată de problema fripturii care se lipeşte de tigaie.
Dacă nu ai un termometru, nu te feri să foloseşti degetele. Presează uşor bucata de carne: dacă e tare, aproape rigidă, înseamnă că e bine făcută, dacă e elastică - ai o friptură făcut mediu sau în sânge.
Dacă bucăţile de carne nu se rumenesc, ai aglomerat prea multe într-o tigaie. Trebuoe să laşi laşi suficient spaţiu cărnii, pentru a putea fi gătită corect.
FOTO Shutterstock