Zamă de cartofi cu afumătură - reţeta lui Adrian Hădean

3 septembrie 2015   Rețete

Celebrul jurat de la “MasterChef România” a fost de acord să împărtăşească încă o reţetă din portofoliul său cu cititorii ziarului „ring”. Aşa cum face şi pe blogul său culinar, Adrian Hădean transformă orice reţetă în ceva epic, purtându-ne pe noi, cititorii, într-o călătorie a simţurilor pe diverse meleaguri.

Astăzi ne-a(m) oprit într-un sat din Ardeal. Să-i dăm,aşadar,cuvântul „naratorului”. Zama de cartofi cu afumătură e mai mult decât o mâncare,e o poveste cu bunici. Am deja atâtea istorisiri şi-mi tot amintesc altele pe măsură ce trece vremea,pe măsură ce zilele care mă despart de bunicii mei se înmulţesc. Asta nu-i o mâncare cu ştaif,dar e una cu bun-simţ,ieşită din puţinătate şi sărăcie. Ştia bine bunica mea cum să se descurce şi cu puţinătatea,şi cu sărăcia. Făcea câte o zamă cu cartofi din holda proprie,cu un pic de afumătură pentru gust şi cu orice alte legume se mai găseau (cu cât mai multe,cu atât mai bine,zicea draga de ea). Carne nu era multă în vremurile grele,dar nu conta;conta doar să aibă fiecare un blid aburind în faţă. Eu am făcut recent mâncarea asta în restaurant şi am rămas uimit de câţi oameni au vrut să ştie reţeta.

De ce avem nevoie

Pentru 10 porţii de zamă am folosit un kilogram de cartofi,trei morcovi mari,două cepe,un păstârnac măricel şi el,600 de grame de pulpă de porc (eu am pus şi carne-din fericire,vremurile astea,deşi grele,nu-s atât de grele ca acum 40 de ani) şi 400 de grame de ciolan afumat. Am tăiat cartofii în cuburi nu prea mari,morcovii şi păstârnacul rondele,ceapa am tocat-o,iar cărnurile le-am făcut bucăţi mici. Le-am pus pe toate în aceeaşi oală şi le-am sotat cu un polonic de apă.

Citeşte reţeta completă AICI.

Mai multe