Saltea pătată? Cum s-o cureţi mai uşor şi fără s-o deteriorezi
Patul, salteaua în mod special atrag mult praf, acarieni şi baterii. Indiferent cât de des îţi schimbi lenjeria de pat, trebuie să-ţi cureţi şi salteaua în profunzime.
Ai putea crede că salteaua nu este murdară, mai ales dacă faci duş zilnic, înainte de culcare şi dacă salteaua nu are pete, dar nu este aşa. Un pat mediu poate avea 10.000 de acarieni care produc peste două milioane de excremente, ceea ce agravează alergiile. The Sleep Council din Regatul Unit al Marii Britanii atrage atenţia asupra acestui aspect şi subliniază că ne petrecem o treime din viaţă odihnindu-ne, iar o saltea murdară poate conţine stafilococi, enterococi, norovirus. Dacă ai obiceiul să întorci sau să roteşti salteaua la fiecare 3-6 luni, nu uita să o şi cureţi atunci. Nu există o regulă strictă privind frecvenţa cu care ar trebui curăţată, dar ar fi indicat să se întâmple o dată la şase luni. Dacă ai alergii, ar trebui să acţionezi ori de câte ori simptomele încep să se agraveze.
Primul pas: aspirarea suprafeţei saltelei
În cazul în care salteaua nu are pete, este de ajuns s-o aspiri uşor cu ajutorul accesoriului pentru tapiţerie al aspiratorului. Insistă la colţuri şi pe laterale. Este o idee bună să aspiri şi sub pat pentru a îndepărta praful, mai ales dacă suferiţi de alergii Roteşte salteaua şi întoarce-o pe partea opusă, apoi aspiră şi acea parte. Deschide fereastra camerei şi las-o la aerisit câteva ore înainte de a reface patul.
Dacă ai o saltea din spumă cu memorie care are o husă detaşabilă, nu uita s-o speli. Acest lucru face curăţarea saltelei mai uşoară. Verifică instrucţiunile producătorului, pentru că unele saltele au huse detaşabile, dar producătorul indică utilizatorilor n-o spele, în timp ce în cazul altora se recomandă acest lucru, dar nu şi curăţarea saltelei după îndepărtarea husei.
Curăţarea petelor de pe saltea
Nu este cel mai uşor lucru să cureţi o saltea, dar este important pentru păstrarea acesteia în formă bună mai mult timp, departe de pete şi mirosuri neplăcute. Va fi mai puţin dificil dacă îndepărtezi petele imediat ce apar. Verifică eticheta saltelei înainte de a aplica orice produse de curăţare şi testează pe o porţiune mică dacă salteaua nu se deteriorează.
Aşa îndepărtezi urmele de urină de pe saltea!
Pentru început, tamponează uşor pata cu o lavetă sau un burete îmbibate cu soluţie de curăţare amestecată cu apă. Cum salteaua nu este impermeabilă, este mai bine să cureţi încet şi constant. Dacă pata nu dispare prea uşor şi eticheta indică faptul că poate fi folosit un produs de curăţat tapiţeria, diluează-l în apă şi evită să-l pulverizezi direct pe saltea. Pentru fluidele corporale şi petele de transpiraţie, încearcă detergent lichid de vase diluat. Dacă aveţi îndoieli, contactaţi producătorul pentru a afla dacă are vreun sfat specific.
Citeşte şi:
Cum să alegi salteaua potrivită
Cum să scapi de petele de sânge
Petele de sânge sunt mai greu de îndepărtat de pe salte. Tamponează mai întâi pata cu puţină apă rece. Nu freca pata şi nu o îmbiba prea tare cu apă, pentru că sângele se va întinde mai mult. Este o metodă eficientă, mai ales dacă pata este proaspătă. Dacă a intrat în profunzime, aplică un amestec de apă cu bicarbonat de sodiu de consistenţa unei paste. Las-o să acţioneze o jumătate de oră, apoi îndepărteaz-o uşor cu apă rece şi lasă salteaua să se usuce.
Pete de mâncare sau băutură? Uite ce-i de făcut!
Pentru a scăpa de petele de alimente, cum ar fi ceaiul, cafeaua, cea mai bună tehnică este să aplici amestecul de bicarbonat de sodiu şi apă rece. Dacă este vorba de pete de grăsime, ar fi util şi detergentul de vase combinat cu apă.
FOTO: Shutterstock