Sarcina toxică, manifestări şi tratament

27 iulie 2018   Lifestyle

În primul trimestru de sarcină, una din 300 de gravide este afectată de vărsături frecvente, persistente şi severe şi primeşte diagnosticul de disgravidie sau sarcină toxică.

Care sunt cauzele acestei afecţiuni şi care sunt semnalele de alarmă pe care o femeie însărcinată trebuie să ştie să le recunoască pentru a acţiona imediat, ne spune doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Primul semn, vărsăturile în exces

Cu toate că nu se ştie sigur care este cauza apariţiei sarcinii toxice, se bănuieşte că de vină ar fi modificările de la nivelul hormonal prin care trece o femeie gravidă în primul trimestru. Principalul semn al sarcinii toxice este reprezentat de vărsăturile în exces, care pot duce în scurt timp la pierderea în greutate a femeii însărcinate, la ameţeli puternice, tahicardie, stări de leşin sau deshidratare.

Există pericolul de naştere prematură

Atunci când manifestările durează şi după săptămâna 16 de sarcină, gravida nu tolerează alimentele şi nici măcar lichidele, manifestările sunt însoţite de febră şi de dureri, viitoarea mamă trebuie să se prezinte de urgenţă la medic. Nu doar viaţa mamei este în pericol, ci şi cea a fătului, care este privat de aportul de vitamine şi minerale şi nu se mai dezvoltă corespunzător. În unele cazuri, există chiar pericolul de naştere prematură sau, în cazuri excepţionale, deces, a mai completat dr. Vythoulkas.

Factori declanşatori

•prima sarcină;

•sarcina multiplă;

•rude apropiate care au suferit de sarcină toxică;

•aţi fost diagnosticată cu disgravidie într-o sarcină anterioară;

•greutatea corporală mare.

Înainte de a pune diagnosticul de disgravidie, medicul va verifica prin teste de sânge, urină şi ecografie, dacă nu există posibilitatea unei sarcini multiple sau a altor afecţiuni cum sunt tulburările gastro-intestinale, prezenţa diabetului sau a unei sarcini molare.

Ai grijă ce mănânci

Ca tratament, un prim pas important pentru gravidă îl constituie schimbarea stilului alimentar, ce ar trebui să conţină alimente mai uşor de digerat, fructe şi legume de sezon, produse lactate pasteurizate.

De asemenea, viitoarea mamă diagnosticată cu sarcină toxică ar trebui să evite cărnurile grase, oricce alte grăsimi de origine animală, condimentele, cafeaua în exces. Tratamentul medicamentos, ne-a spus dr. Vythoulkas, este indicat doar de către medicul care urmăreşte sarcina şi este compus din medicaţie antispastică şi antiemetică (antivomitive).

În cazul în care gravida nu răspunde la aceste recomandări, trebuie internată în spital pentru a fi hrănită şi hidratată cu ajutorul perfuziilor.

Disgravidia se întâlneşte mai des în primul trimestru de sarcină, iar după a 12-a săptămână de sarcină, intensitatea simptomelor scade treptat, până la dispariţia lor completă.

Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate

Mai multe