Scobitul în nas, mai riscant decât crezi. În cazuri extreme, îţi poate deforma oasele feţei

18 februarie 2021   Lifestyle

De la o vârstă fragedă suntem învăţaţi că scobitul în nas este un obicei dezgustător. Dar de câte ori nu te-ai surprins făcând acest lucru în maşină, în timp ce aşteptai la semafor? Sau pur şi simplu din plictiseală. Lăsând la o parte orice argument ce ţine de estetică, scobitul constant în nas este un obicei dăunător, care poate crea probleme la care nici nu te gândeşti.

Acest obicei vine cu câteva riscuri importante pentru sănătate, mai ales că, de multe ori, oameni recurg inconştient la acest gest: din plictiseală, din cauza oboselii a stresului sau pur şi simplu e un tic nervos.

Un studiu publicat în 1995 în Jurnalul de Psihiatrie Clinică din SUA a arătat că 91% dintre respondenţi aveau obiceiul de a „face curat în cămară“. O situaţie rar întâlnită este o afecţiune numită rinotillexomanie. Acesta este termenul medical pentru o tulburare mentală care te face să te scobeşti în nas în mod necontrolat şi compulsiv, uneori până la deformarea oaselor feţei.

De ce este, însă, atât de periculos scobitul în nas?

Unul dintre cele mai mari riscuri îl reprezintă răspândirea infecţiilor, inclusiv cea cu virusul SARS-CoV-2. O dată pentru că, dacă eşti contaminat pe mâini, vei introduce virurusile şi bacteriile în propriul corp, a doua oară pentru că vei contamina orice suprafaţă vei atinge ulterior, dacă tu eşti purtător al unui virus sau agent patogen. Alte riscuri pentru sănătate pot fi deteriorarea cavităţii nazale, sângerările nazale şi deteriorarea septului.

Cum poţi scăpa de acest obicei

Dacă te scobeşti în nas din cauza unor iritaţii sau alergii sezoniere, aceste pot fi uşor remediate prin folosirea unui spray nazal cu o soluţie salină sau a aerosolilor. Dacă acesta e un obicei din plictiseală, îl poţi controla prin anumite trucuri. Bandajează cu un plasture degetul pe care îl foloseşti, astfel încât, de fiecare dată când vei folosi acel deget vei simţi bandajul şi vei renunţa.

Dacă recurgi la acest gest din cauza stresului sau anxietăţii, încearcă să găseşti alte moduri de a atenua aceste stări: o muzică relaxantă, sport, meditaţie etc. În cele din urmă, dacă scobitul în nas a devenit compulsiv şi nicio strategie nu mai funcţionează, există psihoterapeuţi specializaţi care îţi pot oferi ajutor.

FOTO Shutterstock

Mai multe