Soluţii de leac cu care poţi face gargară

1 februarie 2019   Lifestyle

Indiferent că este vorba despre un „roşu în gât“, răguşeală, tuse uscată, amigdalită, durere de dinţi sau despre halenă, pentru a le veni de hac, poţi face gargară cu ceaiuri, cu apă sărată sau cu bicarbonat de sodiu, însă ai grijă să nu înghiţi această soluţie!

Apa cu sare, dezinfectant natural

Una dintre cele mai simple şi eficiente metode pentru ameliorarea disconfortului de la nivelul gâtului este gargara cu apă sărată. Fiind un dezinfectant natural, sarea este şi inamicul bacteriilor care determină durerile de dinţi. Dizolvă o linguriţă de sare în 250 ml de apă călduţă. Poţi face gargară de mai multe ori, dar ai grijă la gâtul iritat.

Bicarbonatul usucă aftele bucale

Dizolvat în apă, bicarbonatul de sodiu calmează durerile de gât şi este eficace în tratarea aftelor bucale. Pune o linguriţă de bicarbonat într-un pahar cu apă caldă şi amestecă bine. Clăteşte gura cu această soluţie, în fiecare zi, până ce simptomele dispar.

Oţetul te scapă de halenă

Oţetul, diluat cu apă, calmează durerile de gât, fiind util şi în eliminarea respiraţiei urât mirositoare (halenă). Pune o linguriţă de oţet de mere într-un pahar cu apă şi fă gargară, de două ori pe zi sau după ce te speli pe dinţi.

Muşeţelul reduce inflamaţiile

Gargara cu ceai din flori de muşeţel este indicată pentru calmarea durerilor cauzate de amigdalită. Prepară un ceai din două linguriţe de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat aproximativ 10 minute, apoi filtrează şi fă gargară, de trei ori pe zi.

Gălbenelele calmează gâtul iritat

Remediile cu flori de gălbenele sunt recomandate pentru proprietăţile lor cicatrizante, calmante şi antibacteriene. Infuzia de gălbenele este utilă persoanelor care suferă de afte, de gingivită, dar şi de alte inflamaţii ale cavităţii bucale. Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de flori uscate la două căni de apă clocotită. După 15 minute, strecoară lichidul şi fă gargară de mai multe ori pe zi.

Cuişoarele, pentru dureri de dinţi

Cuişoarele au proprietăţi antibacteriene, tonice, antifungice şi analgezice – diminuează durerile de dinţi şi te scapă de respiraţia urât mirositoare. Fierbe cinci cuişoare, aproximativ trei minute, în 250 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat 10 minute, apoi strecoară . Clăteşte gura, de două ori pe zi.

Salvia te scapă de răguşeală

Salvia este un bun antiseptic, gargarele cu infuzie de salvie fiind recomandate în abcese dentare, amigdalită şi răguşeală. Pentru a prepara ceaiul, pune o linguriţă de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Lasă la infuzat aproximativ 10 minute şi fă gargară de câteva ori pe zi.

Uleiul de floarea-soarelui elimină toxinele

Clătirea gurii cu ulei de floarea-soarelui ajută la eliminarea toxinelor din cavitatea bucală. Astfel, este recomandat dacă ai limba încărcată şi te trezeşti cu un gust amar dimineaţa. În plus, uleiul albeşte dinţii şi previne cariile. Plimbă prin gură uleiul de floarea-soarelui, aproximativ cinci minute, apoi scuipă-l.

Sursă imagine: festa-de-casamento

Mai multe