Statinele pot afecta simţul gustului. Ce alte efecte adverse neaşteptate pot da aceste medicamente?
Statinele sunt un grup de medicamente care pot ajuta la scăderea nivelul de colesterol rău din sânge şi, implicit, a riscului de boli de inimă. Îi salvează pe cei care au un nivel ridicat de colesterol, dar le pot provoca şi reacţii adverse, cum ar fi modificarea gustului.
În ciuda efectelor secundare pe care le pot da statinele, este important de reţinut că majoritatea persoanelor le tolerează bine şi nu au probleme după ce le iau. Efectele secundare depind în mare măsură de tipul de statine care sunt administrate. Alterarea gustului este un efect secundar neobişnuit al administrării atorvastatinei, care poate fi însoţit şi de altele la fel de surprinzătoare.
De ce afectează gustul?
De obicei, medicamentele pot provoca modificarea gustului prin afectarea directă a receptorilor gustativi, prin schimbarea modului în care papilele gustative trimit şi primesc impulsuri nervoase sau prin modificarea cantităţii sau compoziţiei chimice a salivei. Alte reacţii adverse care pot apărea rareori sunt căderea părului, problemele de memorie, furnicăturile, durerile de stomac, acneea, iritaţiile pielii, reducerea libidoului. Dacă te confrunţi cu unele dintre aceste efecte adverse, discută cu medicul curant pentru a ajusta doza sau pentru a schimba tipul de statină.
Info
Studiile ştiinţifice privind eficacitatea statinelor au indicat că aceste medicamente previn evenimente grave, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Ce alte medicamente pot reduce nivelul de colesterol?
Modificarea stilului de viaţă poate reduce nivelul de colesterol rău. Legumele, leguminoasele (fasolea, mazărea, linte), fructele, nucile, seminţele şi cerealele integrale au substanţe nutritive bune pentru inimă şi scad colesterolul rău. Sunt indicate în acelaşi scop sursele sănătoase de proteine, dar sărace în grăsimi saturate,cum sunt peştele, carnea de pasăre, carnea de vită, nucile. Grăsimile saturate, care se găsesc în biscuiţi, prăjituri sau carne grasă, cresc nivelul colesterolului rău.
Un stil de viaţă activ scade colesterolul rău
Un program de sport în care să faci măcar 20-30 de minute de exerciţii de 5 ori pe săptămână sau activitate aerobă viguroasă timp de 20 de minute de 3 ori pe săptămână va combate creşterea nivelului de colesterol LDL. Practică joggingul, înotul, gimnastica, aerobic, arte marţiale, sporturi de echipă sau mergi pe scări, pe bicicletă.
FOTO: Shutterstock