Tot ce trebuie să ştii despre boala „gură-mână-picior”. Simptomele care te trimit la medic

10 octombrie 2018   Lifestyle

Boala „gură-mână-picior” este una dintre cele mai contagioase boli virale care afectează în special copiii sub zece ani, care se manifestă prin apariţia unei erupţii pe palme, tălpi şi în gură.

”Deşi apare mai ales la copii, boala gură-mână-picior nu este neapărat o boală a copilăriei. Poate apărea la orice vârstă şi poate avea tablouri clinice diferite. Boala este provocată de virusul Coxsackie, iar manifestările sunt diferite, în funcţie de tulpina virusului contactat. De obicei, la copil sunt mai blânde, se vindecă mai repede, dar pot face alte infecţii cu Coxsackie, uneori chiar cu aceeaşi tulpină. Există şi posibilitatea de a rămâne cu imunitate de lungă durată, după un episod de boală”, a explicat dr. Dr. Anca Cochino, Medic Specialist Pediatrie, la Clinica Pediasan din Bucureşti.

Cum se manifestă boala „gură-mână-picior”:

- Febră

- Stare generală de rău

- Lipsa poftei de mâncare

- Dureri în gât şi gât roşu

- Diaree

- Ganglioni inflamaţi

- Erupţii pe corp sub forma unor vezicule (bube), în special pe tălpi, în zona gurii şi a mâinilor

Boala „gură-mână-picior” se transmite prin contact direct cu secreţiile infectate de la nivel bucal (salivă), cu leziunile de pe piele (răni) şi chiar prin aer. 

Nu există tratament pentru această boală numită „gură-mână-picior”, dar este indicat să luăm antitermice atunci când febra apare. Pacientul scapă de afecţiune după aproximativ zece zile, iar veziculele nu lasă urmă pe corp.

Este contraindicată administrarea de antibiotice.

”Trebuie să ştim că, fiind boală virală, nu trebuie să administrăm antibiotic; trece de la sine. Părinţii îşi pierd răbdarea pentru că face febră mare, nu se simte bine. Dar antibioticul este dat degeaba, doar ca să stricăm sistemul imunitar al copilului”, a explicat dr. Alina Iordache, şef secţia Pediatrie SJU Buzău.

Sursă: a1.ro, totuldespremame.ro

Mai multe