Anul Nou, pe alte meridiane
Anul Nou, un moment dedicat începuturilor, veseliei, optimismului, echilibrului şi speranţei de mai bine, este sărbătorit în toată lumea prin diferite obiceiuri, unele transmise din generaţie în generaţie.
În Marea Britanie...
...este obligatoriu ca la 12 noaptea să ţii în mână o monedă,o bucăţică de cărbune şi puţină sare,simboluri de bogăţie,căldură şi de belşug în casă. Mâncarea tradiţională este puddingul,iar băutura preferată este whisky-ul.
De Anul nou în Austria...
...este bine să ţii în mână un obiect purceluş,acesta fiind considerat un adevărat talisman aducător de noroc.
Japonezii merg...
...cu familiile la cel mai apropiat templu,pentru a împărţi saké şi pentru a asista la cele 108 lovituri de gong care anunţă trecerea în Noul An.
Această cifră este numărul păcatelor acumulate de‑a lungul anului trecut. Loviturile de gong le alungă păcate şi purifică sufletul.
Spaniolii mănâncă...
...câte o boabă de strugure la fiecare din cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în Noul An. Atunci îşi pun câte o dorinţă pentru fiecare lună a anului următor.
Danezii au obiceiul...
...ca fix la 12 noaptea să sară de pe un scaun. Aceasta reprezintă trecerea din vechiul în Noul An şi danezii cred că aşa alungi spiritele rele şi aduci norocul în casă.
În Finlanda se spune că...
...poţi afla cum va fi noul an dacă torni cositor topit într-un recipient cu apă. Forma pe care o ia metalul îţi prezice dacă anul viitor este norocos sau nu. Dacă are formă de inel sau de inimă înseamnă că va fi o nuntă,iar forma unui porc anunţă mese îmbelşugate cu mulţi prieteni.
Grecii preferă...
...o plăcintă dedicată Sfântului Vasile,numită „vassilopita”,în care pun o monedă de argint sau de aur. Cine o găseşte va avea noroc şi belşug în casă în tot anul următor. Acest obicei a fost împrumutat şi de românii din Moldova,care pun un ban în sarmalele pregătite pentru masa de Revelion.
Dacă eşti în Napoli...
...de Anul Nou trebuie să fii atent pe unde mergi,căci italienii întâmpină această noapte printr-un obicei special:aruncă pe fereastră obiecte vechi,simboluri ale anului care a trecut.
Scoţienii petrec...
....noaptea dintre ani colindând oraşul cu făclii aprinse,care au rolul de a purifica noul an. Ei cred că prima persoană care va intra în casa lor în prima zi a anului va aduce fie noroc,fie ghinion. Norocul vine cu un bărbat brunet,care aduce un dar.
Anul Nou chinezesc...
...este celebrat între 17 ianuarie şi 19 februarie,când este Lună Nouă,„Yuan Tan”. El este sărbătorit prin procesiuni fastuoase pe străzi,unde sunt aprinse mii de lanterne. Chinezii cred că spiritele rele sunt peste tot în acea perioadă,aşa că aprind artificii pentru a le îndepărta. Uneori,ei îşi sigilează ferestrele şi uşile cu hârtie,pentru a nu lăsa spiritele malefice să pătrundă în casă.
În SUA este bine...
...ca de Anul Nou să mănânci mazăre,pentru că-ţi aduce dragoste şi belşug în viaţa personală şi noroc în cea profesională.
În Filipine,de Anul Nou...
...sunt la mare cinste formele rotunde,care simbolizează prosperitatea,de aceea multe familii filipineze aşază pe masa festivă platouri cu fructe rotunde,din care mănâncă la miezul nopţii. Tot filipinezii poartă haine din materiale cu buline,pentru ca anul următor să vină cu mult belşug.