Balcic, refugiul Reginei Maria

14 noiembrie 2013   Travel

De când a păşit pentru prima oară în oraşul Balcic, situat la ţărmul Mării Negre, în nord-estul Bulgariei, Regina Maria s-a îndrăgostit de îndată de acest loc. Dorinţa ei de a-l transforma într-o zonă impunătoare şi prosperă s-a împlinit în scurt timp, devenind astfel un adevărat etalon al exigenţei regale.

Regina şi-a decorat singură castelul

Regina Maria a descoperit Balcicul prin intermediul pictorului Alexandru Satmari. Acesta a insistat să-l viziteze,lucru care s-a şi întâmplat în anul 1924,la 10 ani de la urcarea ei pe tron. N-a mai trecut mult timp până când s-au început lucrările la domeniul de la Balcic,zona fiind înfrumuseţată cu multe construcţii musulmane şi grădini impunătoare.

Odată cu ridicarea clădirilor,Regina Maria sau „Sultana“,aşa cum obişnuiau să-i spună locuitorii,a devenit din ce în ce mai cunoscută şi mai iubită. În plus,ea a decorat interioarele şi exterioarele construcţiilor cu lucrări artistice proprii,dând astfel un plus de originalitate locului.

Balcicul,primul loc în inima ei

Suverana Maria a fost mama a şase copii,trei băieţi (Carol,Nicolae şi Mircea) şi trei fete (Elisabeta,Mărioara şi Ileana). În momentul în care fiul ei Carol a moştenit tronul,acesta a izolat-o complet de viaţa publică,fapt pentru care Regina s-a legat sufleteşte de oraşul Balcic,transformându-l în refugiul ei.

De aceea,în anul 1933,la întocmirea testamentului,ea a cerut ca după moarte inima să-i fie depusă în micuţa capelă pe care a construit-o pe malul mării,„Stella Maris“,iar corpul să-i fie îngropat la Curtea de Argeş,alături de ceilalţi membri ai Familiei Regale. După moartea Reginei,apropiaţii i-au îndeplinit ultimele dorinţe,însă când oraşul Balcic a devenit teritoriul Bulgariei,inima ei a fost mutată la Bran,cel de-al doilea loc drag al acesteia,într-o capelă construită de Principesa Ileana,fiica ei.

Simplitate şi gust desăvârşit

Interiorul castelului din Balcic unde a trăit Regina Maria este extrem de modest,pereţii sunt văruiţi în alb,iar uşile din lemn sculptat se impun prin masivitate. Din perioada suveranei au mai fost păstrate câteva obiecte – dulapuri pictate,oglinzi,scaune şi un şemineu –,iar baia de marmură,cu cada îngropată în piatră,a rămas intactă.

Parcul din jurul castelului a fost transformat în timp într-o adevărată grădină botanică. O parte a acesteia imită foarte bine celebrul labirint cretan,care a fost ridicat chiar cu material adus din această insulă.

O altă zonă a parcului care impresionează orice călător este Grădina lui Allah,cu alei pavate cu piatră din Maroc. În prezent,grădinile găzduiesc peste 3.000 de specii de plante,unele dintre ele fiind foarte rare,precum şi o colecţie de aproximativ 250 de cactuşi. Tot aici se află şi tronul Reginei Maria,un fotoliu de marmură pe care aceasta obişnuia să stea ori de câte ori avea ocazia. Cei care vin aici au parte de o adevărată aventură,pentru că,pe lângă vizitarea castelului numit şi „cuibul liniştit“,mai pot descoperi şi alte clădiri din domeniu învăluite în mister.

Castelul Balcic a fost construit la ordinul Reginei Maria,în perioada în care Cadrilaterul,partea de sud a Dobrogei,aflată acum în Bulgaria,a aparţinut României.

Ştiai că...

…Grădina botanică de la Balcic este considerată una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice din Europa?...În anul 1927,Balcic a cunoscut cea mai prosperă perioadă din istoria existenţei lui,Regina Maria implicându-se în dezvoltarea zonei?...Balcicul a fost supranumit o perioadă „Oraşul Alb“ datorită dealurilor albicioase din jur,motiv pentru care întregul ţărm a fost denumit „Coasta de Argint“?

Mai multe