Cele mai frumoase castele din România
Nu sunt multe, ca în Germania sau în Franţa, însă castelele României au o frumuseţe unică şi ascund câte o poveste fascinantă.
Castelul Bran,preferatul Reginei Maria
Putem să ne mândrim cu faptul că unul dintre cele mai impunătoare şi mai celebre castele din lume,Bran,se află la 30 de kilometri de Braşov. Cu o istorie de peste 600 de ani,a devenit cunoscut după ce scriitorul irlandez Bram Stoker a publicat romanul „Dracula,vampirul din Carpaţi“.
Deşi nu există dovezi,se spune că acest castel a fost reşedinţa contelui Dracula,asociat cu domnitorul Vlad Ţepeş. Chiar şi celebrul post american de televiziune CNN l-a inclus în topul celor mai frumoase 10 castele medievale din lume. Castelul a fost reşedinţa favorită a Reginei Maria a României,consoarta regelui Ferdinand I (domniort între 1914 şi 1927).
Castelul Corvinilor,mândria lui Iancu de Hunedoara
Cunoscut şi drept Castelul Huniazilor sau al Corvinilor,acest monument arhitectonic a fost construit în stil gotic,în secolul al XV-lea,de către Iancu de Hunedoara (voievod al Transilvaniei între 1441 -1456). Impunătoarea construcţie se întinde pe o suprafaţă de 7000 de metri pătraţi şi are nu mai puţin de 42 de camere. În curtea castelului se află o fântână adâncă de 30 de metri,care,porivit legendei,a fost săpată de trei prizonieri turci.
Iancu de Hunedoara le-a promis că vor fi liberi dacă vor construi fântâna. Turcii au săpat în stâncă timp de 15 ani,însă voievodul a murit,iar noii proprietari ai castelului nu i-au cruţat de la moarte. Înainte să moară au scris pe marginea fântânii:„Apă ai,inimă nu”,drept repros pentru promisiunea nerespectată.
Castelul Banffy,Versailles de Transilvania
Se află în comuna Bonţida,la 30 de kilometri de oraşul Cluj-Napoca. Construcţia ansamblului a început în 1437,când familia de nobili Banffy a primit permisiunea de a construi aici la regele Sigismund de Luxemburg şi a durat mai bine de un secol. Impunătorul castel a suferit modificări între 1740 si 1750,la ordinul lui Denes Banffy,fiind refacut în stil baroc.
De atunci i-a rămas şi numele de Versailles-ul Transilvaniei,pentru că se poate întrece în frumuseţe cu grădinile de la celebrul castel francez. În 1990 a fost inclus în lista de monumente istorice. Printre turiştii de seamă ai castelului se numără şi Prinţul Charles al Marii Britanii.
Peleş,cel mai vizitat castel al României
Reşedinţa de vară a regilor României,castelul de la poalele Bucegilor este unul dintre cele mai frumoase din Europa. La ridicarea acestuia au participat peste 300 de muncitori. Durata construcţiei s-a întins pe parcursul a 41 de ani. Are 160 de camere şi terase. A devenit muzeu in 1953,fiind şi cel mai vizitat din România,căci an de an,peste trei sute de mii de turisti vin să-i admire frumuseţea. În castelul Peleş s-a născut,în anul 1893,Carol al II-lea al României.
Castelul Sturdza,perlă a Moldovei
O bijuterie arhitectonică a Moldovei,castelul Sturdza de la Miclăuşeni îi poartă pe turiştii care-i calcă pragul în atmosfera anilor 1900.
A fost ridicat de către Gheorghe Sturdza (nepot al domnitorului Mihail Sturdza) şi soţia sa,Maria,între anii 1880 şi 1904. Înanul 1944,castelul afost devastat de soldaţii ruşi,aceştia distrugând o mare parte din colecţia valoroasă de peste 60.000 de cărţi adăpostită aici.
Castelul din Miclăuşeni a fost şi spital,mănăstire de maici,depozit de explozibil şi orfelinat. A fost restaurat şi reintrodus în circuit anul acesta,după 10 ani de lucrări.