Cele mai proaste decizii pe care le poţi lua în vacanţă şi în timpul pregătirilor pentru plecare

29 iulie 2021   Travel

Ţi-ai petrecut ore întregi stabilind unde să mergi în vacanţă, apoi itinerariul şi ai făcut o listă lungă de lucruri de pus în bagaj, dar concediul tău poate începe prost sau poate deveni neplăcut dacă iei aceste decizii neinspirate.

Nu lăsa ca vreuna dintre următoarele decizii proaste legate de pregătirea vacanţei s¬ă-ţi strice concediul mult aşteptat. Chiar şi dacă uiţi să împachetezi esenţialul rişti să ai un sejur neplăcut. Fie că faci fotografii ciudate în lipsa unor ochelari, fie că prelungeşti starea de rău cauzată de o răceală din cauză că ai lăsat medicamentele acasă, vei regreta cu siguranţă că n-ai verificat bagajele în detaliu, cu atât mai mult dacă mergi într-o altă ţară.

Renunţi la asigurarea de călătorie pentru în vacanţele internaţionale scumpe

Este ceva normal să renunţi la asigurarea de călătorie în anumite tipuri de vacanţe, cum ar fi escapadele de la sfârşit de săptămână sau concediile petrecute în ţară, unde vei avea acces la asistenţă medicală, la nevoie. În schimb, în cazul călătoriilor internaţionale mai lungi, asigurarea de călătorie este o idee înţeleaptă.

Pentru a stabili dacă ai nevoie de asigurare de călătorie, ia considerare următoarele aspecte: ai luat bilete de avion nerambursabile, ai un abonament feroviar sau rişti să pierzi bani dacă planurile tale s-ar schimba. Află dacă vei avea asistenţa medicală acolo unde mergi. Dacă răspunsul la oricare dintre aceste întrebări este afirmativ, atunci ar trebui să iei în considerare în mod serios asigurarea de călătorie. Nu este costisitoare, dar te va costa mai puţin decât dacă ai probleme de sănătate în concediu.

Îţi rişti viaţa pentru a un selfie

Toată lumea doreşte să obţină fotografiile perfecte pentru a le încărca pe reţelele de socializare, dar nu este necesar să-ţi pui viaţa în pericol pentru a le obţine. Locurile riscante, cum ar fi marginile văilor, mările agitate sau şinele de tren, nu merită fotografiate. Un studiu recent a arătat că, între octombrie 2011 şi noiembrie 2017, 259 de persoane au murit în timp ce făceau selfie-uri.

Nu pregăteşti toate actele necesare

Imaginează-ţi că îţi pregăteşti vacanţa de luni întregi şi apoi descoperind, că ai nevoie de acte în plus cum ar fi un paşaport pentru un copil mic. De aceea, este important să te interesezi din vreme ce ai nevoie pentru concediu. De asemenea, obţine paşapoartele necesare în perioadele mai puţin aglomerate, nu în sezonul cald. Verifică şi dacă se cer certificate de vaccinare pentru adulţi. Un alt aspect de luat în considerare este obţinerea unei noi cărţi de identitate la timp, în caz că a expirat, te-ai căsătorit sau ţi-ai schimbat adresa.

Nu te vaccinezi

Singurul lucru pe care nu doreşti să-l aduci acasă dintr-o călătorie este o boală, cum ar fi tifosul sau malaria. Din fericire, există vaccinuri pentru prevenirea multor boli care sunt frecvente în alte părţi ale lumii. Începe prin cercetarea destinaţiei şi a bolilor pentru care trebuie să te vaccinezi dacă vrei să călătoreşti pe alte meridiane.

Vrei să bifezi toate obiectivele turistice

Vacanţa ta ar trebui să fie relaxantă, nu un maraton în care alergi de la un muzeu la altul. Mulţi turişti vor să vadă cât mai mult posibil, dar acest lucru duce adesea la senzaţia de grabă constantă, fără suficient timp pentru a savura şi a reflecta la ceea ce văd. Dacă sună familiar, ia în considerare o călătorie mai lentă. Aceasta presupune alegerea unui număr mic de atracţii. De asemenea, deplasează-te cu mijloace de transport mai accesibile, chiar dacă îţi iau mai mult timp.

Uiţi să pui în bagaj lucruri esenţiale

Medicamente

Cu atât mai mult când mergi cu copiii în vacanţă peste hotare, este necesar să iei toate medicamentele de care ar putea avea nevoie, plus cele dedicate adulţilor. Nu ştii niciodată când apare o arsură, o durere de cap sau de stomac, febră, diaree, vărsături. Oricare dintre acestea îţi strică sejurul. Chiar dacă ştii ce medicamente ar fi utile, s-ar putea să nu le găseşti la farmaciile din ţara respectivă.

Ochelari chiar dacă porţi lentile de contact

Nimic nu-ţi strică vacanţa mai mult ca vederea în ceaţă. Vei preveni problemele dacă pui în bagaje o pereche de ochelari, chiar dacă porţi de obicei lentile de contact. În caz că una dintre lentile se fisuzează sau se sparge, vei putea continua să admiri toate obiectivele turistice pe care ţi le-ai pus pe listă.

O jachetă de ploaie

Cum în ultima vreme schimbările climatice pot aduce furtuni şi ploi oriunde ai merge, n-ar fi rău să iei şi o pelerină, o umbrelă sau o jachetă impermeabilă. Unele se comprimă destul de mult şi ocupă puţin spaţiu în bagaje.

Mai multe