Cum s-au format gheţarii de sare din Iran? Sunt unici în lume
Nişte formaţiuni de sare incredibile pot fi văzute în sudul, sud-vestul şi zonele centrale ale Iranului. Cele mai frumoase se găsesc în Munţii Zagros care se întind paralel cu coasta Iranului din Golful Persic.
Niciunde în lume nu vei găsi o acumulare atât de mare de domuri de sare ca în Iran. Numai Muntele Zagros are peste 120 de structuri sărate de acest fel şi unele dintre aceste domuri de sare sunt atât de mari, încât au format peşteri. Cea mai mare peşteră are circa 6,4 km. Cu toate acestea, datorită explorării rocilor, aceste peşteri ar putea fi pe punctul de a se pierde.
Munţii de zăpadă
Sărurile albe ale domurilor le fac să pară nişte munţi de zăpadă fascinanţi în contrast cu câmpiile care îi înconjoară. Unele părţi ale domurilor par de gheaţă. Cascadele sărate reprezintă încă o atracţie turistică. Acestea curg în mod natural de-a lungul domurilor în perioadele calde şi uscate. Acest fenomen poate fi văzut de la mijlocul primăverii până la începutul toamnei.
O altă caracteristică a domurilor este formarea peşterilor de sare. Peşterile sunt create prin dizolvarea depunerilor de sare din jurul domurilor. În aceste peşteri se pot vedea frumoase stalagmite şi stalactite sub formă de cristale de sare.
Surprind prin modele colorate natural
Eroziunea apei a provocat unele modele uimitoare pe domurile de sare. Poate fi numită una dintre cele mai frumoase creaţii de eroziune geo-morfologică. În această zonă pot fi adnirate minerale nesilicate, ca pirita, fluorul, precum şi multe cristale de sare cu variaţii de culoare. Se pot vedea straturi de sare colorate în roşu, maro, alb, galben, negru sau portocaliu.
Ce fenomen a dus la crearea gheţarilor de sare?
Cu milioane de ani în urmă, Golful Persic era acoperit de mare. Pe măsură ce apa s-a evaporat şi marea s-a retras, a lăsat în urmă cantităţi mari de sare. Straturile de sare au foat acoperite cu sedimente aduse de pe munţi de apa de ploaie. În timp, stratul de sedimente s-a îngroşat, a devenit compact şi a început să apese pe stratul de sare de dedesubt. Sarea a început să se comporte ca un fluid, ducând la un comportament interesant cunoscut sub numele de tectonica sării. Greutatea sedimentelor şi rocilor care a împins stratul de sare a determinat pătrunderea sării în rocile de deasupra.
Gheţarul de sare Jashak
Unul dintre cei mai mari şi mai frumoşi munţi de sare din Orientul Mijlociu, Muntele sau gheţarul Jashak se întinde pe versantul sudic al Munţilor Zagros, din sudul Iranului, provincia Bushehr. Se ridică la o înălţime de 1350 m deasupra câmpiei care-l înconjoară. Lanţul muntos are aproximativ 12 km lungime şi 4,5 kilometri lăţime. Oamenii de ştiinţă spun că s-a format la sfârşitul erei precambriene şi la începutul paleozoicului.
FOTO: Instagram