Descoperă comorile judeţului Mehedinţi!

4 mai 2012   Travel

Se apropie concediul de vară mult aşteptat. Dacă anul acesta vrei să bifezi o destinaţie de vacanţă nouă, îţi recomand judeţul Mehedinţi. După un tur complet al zonelor de agrement şi al siturilor arheologice, garantat te vei întoarce acasă cu bateriile încărcate!

Mehedinţiul trebuie vizitat,obligatoriu,împreună cu familia. Copiii vor putea învăţa multă istorie şi geografie aici,iar tu îţi vei bucura sufletul vizitând obiective turistice recunoscute în lumea întreagă,stând la plajă şi admirând Dunărea ori călcând pragul mănăstirilor din zonă.

Localnicii spun că în Mehedinţiul lor „numai mare nu găseşti“. Bogăţia formelor de relief se împarte egal în:33% munte,33% deal şi podiş,33% câmpie şi Dunărea,care trasează graniţa de Sud a Mehedinţiului,pe cei 192 de kilometri.

Bucureşti via Drobeta

Primul popas din călătorie trebuie făcut în oraşul Drobeta-Turnu Severin,reşedinţa judeţului Mehedinţi. Din Timişoara faci 220 de kilometri,din Craiova 113 kilometri,iar dacă porneşti din Capitală,distanţa pe care trebuie s-o parcurgi este de 353 de kilometri. Fie că mergi cu trenul sau cu maşina,aşteaptă-te la cel puţin 5 ore de mers pe drum. În oraş te poţi caza fie la pensiuni,unde preţul unei nopţi în cameră dublă porneşte de la 80 de lei,fie la hotel,unde tarifele se situează între 150 şi 250 de lei pe noapte. După ce te odihneşti,ia oraşul la picior,ca să nu ratezi niciun obiectiv turistic.

Oraş încărcat de istorie

Unul dintre cele mai cunoscute puncte de atracţie ale Drobetei este Muzeul Regiunii Porţilor de Fier I,situat pe strada Independenţei,nr. 2. În interiorul muzeului se află scheletul celui mai vechi hommo sapiens din Europa,cu vârsta de 8.000 de ani,descoperit la Schela Cladovei.

Câteva zeci de mii de exponate arheologice dezgropate de-a lungul timpului pe aceste tărâmuri sunt găzduite în acest muzeu.

În apropierea lui se întind ruinele castrului roman construit în timpul împăratului Traian,precum şi piciorul podului  construit din ordinul aceluiaşi împărat Traian.

Castrul roman de apărare a Drobetei,prima cetate din piatră ridicată în Dacia între anii 103 -105 d.Hr.,adăpostea,iniţial,câteva sute de soldaţi. Aceştia asigurau paza podului ridicat pe Dunăre de Traian,după planurile arhitectului Apolodor din Damasc.

Podul avea 20 de piloni din blocuri de piatră,era lung de 1.135 de metri,lat de 14,55 metri şi înalt de 18,6 metri. În Muzeul Regiunii Porţilor de Fier se află o machetă a podului,recunoscut şi în zilele noastre drept una dintre cele mai îndrăzneţe lucrări inginiereşti a antichităţii romane.

Dacă nu era dărâmată suprastructura podului din ordinul împăratului Adrian,poate ar mai fi rezistat şi în zilele noastre. Scopul era însă unul nobil:împiedicarea barbarilor care voiau să treacă Dunărea la noi.

Cetatea medievală a Severinului

Istoria spune că în anul 1247,regatul ungar i-a adus în ţară pe cavalerii ioaniţi şi le-a dat reşedinţa la Severin,unde era construită o fortăreaţă puternică. 12 ani mai târziu,cavalerii s-au retras,iar cetatea,care avea şase turnuri de apărare,a rămas descoperită în bătaia tunurilor duşmanilor. Pe de o parte în faţa turcilor,bulgarilor şi tătarilor,pe de alta în faţa ungurilor.

Ruinele cetăţii au fost integrate într-un amplu proiect de reabilitate. Până la începerea lucrărilor,arheologii fac săpături în continuare. Astfel că,în numai câteva luni,aceştia au scos la lumină un tezaur cu 160 de monede,o fântână,oseminte umane şi rămăşiţe de săgeţi de arc şi de arbalete,dar şi de tunuri.

Ştrandul termal,oază de relaxare şi sănătate

După ce „parcurgi“ câteva capitole din istoria severinenilor,te poţi relaxa la ştrandul termal din Drobeta-Turnu Severin. Aici poţi face tratamente cu nămoladus din staţiunea balneară mehedinţeană Bala.

Acesta conţine nu mai puţin de 14 minerale şi aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate. Mai mult,pe lângă afecţiunile reumatismale,acest nămol poate fi utilizat şi în cazul sinuzitei sau chiar a celulitei.

Muzeul Hidrocentralei Porţile de Fier I

Când ajungi în Mehedinţi,neapărat să-ţi rezervi câteva ore să vizitezi Muzeul Porţile de Fier I cu hidrocentrala,un adevărat „magnet“ turistic.

Simbol al energeticii din ţara noastră,hidrocentrala Porţile de Fier I s-a inaugurat în anul 1972 şi are o lungime de 120 de kilometri. Este construită simetric şi deţine două centrale hidroelectrice identice,una a noastră şi alta a sârbilor,despărţite de barajul deversor.

Muzeul hidrocentralei s-a deschis în anul 1976 şi cuprinde nenumărate mărturii arheologice ale aşezărilor umane,ce datează încă de acum 30.000 de ani. Poate fi vizitat de marţi până duminică,între orele 09.00 şi 16.00,iar taxa de vizitare a muzeului este de 4 lei pentru adulţi şi de 2 lei pentru copii.

Decebal Rex veghează Tabula Traiana

Trebuie să ştii de la bun început că îţi trebuie cel puţin trei zile pentru a bifa toate atracţiile din Mehedinţi.

După turul Drobetei şi al hidrocentralei,pregăteşte-te pentru alte două puncte de mare interes naţional:statuia sculptată în piatră a lui Decebal Rex (Regele Decebal) şi a inscripţiei Tabula Traiana.

Statuia lui Decebal Rex se află pe Clisura Dunării în Golful Mraconia,foarte aproape de Orşova,între localităţile Eşelniţa şi Dubova. Înalt de 55 de metri,monumentul lui Decebal Rex este cel mai impunător din toată Europa.

Dacă chipul Regelui Decebal este sculptat în muntele de pe malul românesc al Dunării,Tabula Traiana (inscripţie care atestă marşul triumfal al trupelor romane în Dacia) se află sculptată pe malul sârbesc al fluviului. Faţă în faţă. Ca şi cum Decebal ar păzi în continuare tărâmul nostru de invazia romanilor.

La Cazane,Dunărea opreşte timpul în loc

De departe,cel mai popular obiectiv turistic este Clisura Dunării,cu peisajele ei sălbatice,dar pline de farmec. Cele mai importante localităţi mehedinţene de pe Clisură sunt municipiul Orşova şi comunele Şviniţa,Dubova,Eşelniţa,Iloviţa şi Brezniţa-Ocol.

Aici găseşti pensiuni cochete,unde te poţi caza împreună cu familia,sau pensiuni elegante şi cu multe stele,potrivite pentru conferinţe sau întâlniri ale oamenilor de afaceri. Pensiunea Ancora,pensiunea Danubia,pensiunea Septembrie şi pensiunea Melba sunt în topul preferinţelor turiştilor care vin să vadă Dunărea la Cazane.

Preţurile pentru cazare pornesc de la 150 de lei pe noapte pentru o cameră dublă şi ajung până la 250 de lei pe noapte pentru un apartament.

Nu rata!Împreună cu familia mergi într-o crozieră pe Dunăre,de la Orşova la Cazane şi retur. O ambarcaţiune are 80 de locuri şi se închiriază cu tot cu echipaj pentru 500 de lei pe oră. Traseul durează aproximativ 4 ore. În acest timp te poţi bucura de priveliştea oferită de natură,dar poţi servi şi masa cu familia şi prietenii.

Moştenirea spirituală

Bogăţia ţinuturilor mehedinţene este valorificată şi de mănăstirile zonei.

Lasă spiritualitatea să-ţi poarte paşii spre Mănăstirea Mraconia,din golful cu acelaşi nume,situată la 15 kilometri de oraşul Orşova. În acest loc Dunărea străluceşte dumnezeieşte,fiind unul din cele mai frumoase defileuri ale fluviului.

Fă-ţi timp să vizitezi Mănăstirea Sfânta Ana,care e ridicată pe coama Dealului Moşului,cel care veghează peste Orşova. De asemenea,nu te poţi întoarce acasă fără să treci pragul mănăstirilor Topolniţa şi Vodiţa,lăcaşe sfinte care te vor binecuvânta cu pace şi linişte sufletească.

Minunile naturii – „Podul lui Dumnezeu“

Şi pentru ca vacanţa ta să fie una de neuitat,mergi până la Ponoarele,comună mehedinţeană,în care vei descoperi „Podul lui Dumnezeu“,podul natural care este singurul pasaj natural rutier din toată ţara.

Cel mai mare pod creat de natură din România şi al doilea ca mărime din Europa,„Podul lui Dumnezeu“ are o lungime de 30 de metri lungime,13 metri lăţime,22 metri înălţime şi 9 metri grosime. Este unicul pod natural pe care se poate circula şi leagă oraşul Baia de Aramă de Drobeta-Turnu Severin,traversând Peştera Podului.

Dacă nu te-am convins să alegi Mehedinţiul pentru următorul concediu de vară sau chiar pentru cel din iarnă,poţi răsfoi,pentru mai multe detalii,revista editată de Asociaţia Force Tourism,care este dedicată judeţului Mehedinţi. Revista lansată recent îţi va oferi toate răspunsurile la întrebările legate de această zonă pitorească a României şi-ţi va fi ghid incontestabil în călătoria ta.

Mai multe