Evadează din oraş la Cabana Curmătura

24 mai 2012   Travel

Situată la o altitudine de 1.470 de metri, în Masivul Piatra Craiului, Cabana Curmătura e un popas primitor cu o privelişte care îţi taie răsuflarea. Merită s-o treci pe lista locurilor de văzut măcar o dată în viaţă.

Dacă te întrebi de unde se trage denumirea cabanei,ei bine,ea se datorează poziţiei popasului aflat la curmătură,adică în adâncitura formată în timp în munte,între Piatra Mică şi Vârful Turnul Pietrei Mari. Cele două trasee montane care duc spre cabană nu sunt foarte dificile.

Cum să ajungi la cabană

Indiferent pe care dintre cele două drumuri ai merge până la cabană,o poţi lua prin Zărneşti,oraş aflat în judeţul Braşov,la poalele munţilor Piatra Craiului. De la gara din Zărneşti,faci dreapta pe şoseaua locală de pe Valea Râului Mare,care duce spre comuna Măgura,până la Fântâna lui Botorog. Drumul n-ar trebui să-ţi ia mai mult de o oră. Crucea de piatră care străjuieşte fântâna este şi punctul de pornire al traseului marcat cu bandă galbenă prin Poiana Zănoaga. Durata lui este de două ore şi jumătate.

Atenţie!

Urmăreşte atent marcajul şi evită scurtăturile!

Drumul prin Cheile Prăpastiile Zărneştilor

Un alt traseu pe care o poţi apuca spre Cabana Curmătura este acela care trece prin Cheile Prăpastiile Zărneştilor. Este marcat cu bandă albastră şi începe ceva mai departe de Fântâna lui Botorog. Cheile sunt impresionante,cu o mulţime de grote şi pereţi de calcar apropiaţi unul de altul.

Ideal ar fi s-o iei pe această cale atunci când cobori de la cabană,pentru că este un pic mai dificilă. Drumul părăseşte cheile şi o ia printr-o pădure destul de deasă,unde are porţiuni puţin mai abrupte. Când ieşi din pădure,însă,îţi dai seama că efortul a meritat,pentru că te poţi bucura de o privelişte grozavă a crestei Pietrei Craiului.

La cabană

Cei doi câini Saint Bernard care te întâmpină la sosire şi prietenia drumeţilor care se odihnesc pe terasa cabanei te fac să uiţi imediat de urcuşul străbătut. Dacă vrei să rămâi peste noapte aici,ar fi bine să faci o rezervare înainte cu câteva zile de a porni la drum. Slow food nu fast food găseşti la bufetul cabanei,iar apa rece de izvor din apropiere îţi va potoli setea şi-ţi va da putere când porneşti înapoi către casă.

Bine de ştiut!

Traseul Zărneşti-Cabana Curmătura este închis în timpul iernii.

Pentru mai multe idei de călătorie citeşte:

Sighişoara amintiri medievale

Sighisoara,unul dintre puţinele oraşe-cetăţi locuite din lume,poate fi o frumoasă ilustrare la o lecţie de urbanistică medievală. Aici,elementele universului medieval s-au păstrat întocmai:zidurile cu bastioane şi nouă turnuri de apărare,care încing Dealul Cetăţii,piata centrală,unde odinioară se afla stâlpul infamiei şi aveau loc execuţiile,bisericile gotice,străduţele înguste în pantă,pavate cu piatră,vechile case de meşteşugari cu faţade în nuanţe pastelate şi cu muşcate revărsându-se de la ferestre. Sighişoara,cetatea întemeiată de saşi în 1191 pe un deal de pe malul stâng al Târnavei Mari,este încă vie.

Magazin:Adevarulshop.ro

Preţ:26,71

Ghid Culoarul Rucăr-Bran

Acest ghid îşi propune să reconstituie puţin din atmosfera satelor din Culoarul Rucăr-Bran,atât de deosebite de destinaţiile turistice standard. Sperăm să vă convingem să porniţi imediat la drum!

Magazin:Adevarulshop.ro

Preţ:9,16 lei

Ghid Bucovina

Dacă vei călători prin Bucovina,acest ghid v-ar putea fi de mare folos. Veţi găsi aici o prezentare succintă,dar edificatoare a tuturor obiectivelor bucovinene. Traseele noastre n-au omis niciuna din încântările turistice ale acestui spaţiu moldav.

Magazin:Adevarulshop.ro

Preţ:9,16 lei

Mai multe