În vizită prin Maramureş
Dacă vrei să vezi locuri fascinante din România, începe cu Maramureşul. Va fi o excursie spectaculoasă, care va rămâne mereu printre cele mai plăcute amintiri de familie.
Ţara Maramureşului nu încetează să ne fascineze şi să ne cheme pe plaiurile ei străvechi. Dacă nu ai ajuns până acum s-o cunoşti,o poţi include în planurile tale de vacanţă.
Nu vei regreta! Bisericile cu turle înalte,casele din lemn şi muzica tradiţională sunt doar câteva dintre atracţii,lăsând la o parte peisajele de poveste. Cu siguranţă vei dori să te întorci pe acest tărâm ori de câte ori vei avea ocazia. Bisericile din lemn de pe Valea Izei
Nu poţi ajunge în Maramureş şi să nu vezi câteva dintre celebrele biserici din lemn. Pe cele mai multe le găseşti pe Valea Izei.
Biserica din lemn din satul Ieud este cea mai veche din Maramureş (1364) şi a fost construită pe ruinele unui castel.
Biserica de lemn din Rozavlea este una dintre cele mai frumoase creaţii ale arhitecturii populare maramureşene. Construcţia actuală a fost ridicată la 1700 pe locul unei alte biserici.
Biserica de lemn din Surdeşti datează din 1721 şi este cea mai înaltă construcţie de lemn de stejar din lume. Turnul are 54 m,iar înălţimea totală este de 72 de metri.
Un colţ de rai
Mănăstirea Bârsana este situată la numai 22 km de Sighetul Marmaţiei. Complexul este ridicat la începutul anilor '90 pe locul unei vechi mănăstiri.
La valoarea lui spirituală se adaugă frumuseţea locului. Aici natura s‑a întrecut pe sine,oferind vizitatorului peisaje greu de descris şi o lume aparte.
La plimbare cu mocăniţa
Din Vişeu de Sus poţi face o plimbare inedită cu mocăniţa. Fostul tren care transporta lemnul de la munte este utilizat acum mai mult în scop turistic.
Linia construită în 1933 are 56 de kilometri lungime şi leagă Vişeu de Sus de Izvorul Comanului. Traseul,cu un urcuş la o altitudine de peste 1.000 de metri,va fi cu siguranţă de neuitat.
Cimitirul Vesel din Săpânţa
Nu poţi trece prin Maramureş fără să vizitezi Cimitirul Vesel din Săpânţa,aflat la 18 km de Sighetul Marmaţiei. Muzeul în aer liber este unic în Europa,iar turişti din toată lumea străbat mii de kilometri pentru a-l vedea.
Cum bine ştii deja,este faimos pentru crucile pe care sunt pictate scene din viaţa celui dus pe lumea cealaltă şi pentru epitafele încrustate în ele. Primele cruci au fost pictate în 1935 de meşterul Stan Ion Pătraş,iar munca lui este continuată şi astăzi.
Un muzeu mai puţin obişnuit
Odată ajunsă în Sighetul Marmaţiei,nu trece pe lângă Memorialul Victimelor şi Rezistenţei Anticomuniste fără să te opreşti pentru o scurtă vizită.
Aici şi-au găsit sfârşitul,printre alţii,Iuliu Maniu şi Gheorghe I. Brătianu. În 2000,fiecare celulă a fost transformată într‑o sală tematică,ce poartă un nume şi conţine o serie de materiale informative:fotografii,acte,scrisori,ziare,cărţi,manuale şi albume.