Locuri de cazare atipice pe tărâmuri româneşti de vis
Visăm cu ochii deschişi la vacanţă, dar nu trebuie să călătorim mii de kilometri pentru o vacanţă de vis. Noi am găsit câteva locuri în care simţi că păşeşti într-un tărâm de poveste, chiar aici, în ţara noastră.
Dacă simţi că ai obosit şi că vrei să evadezi din oraşul sufocant, nu te grăbi să-ţi faci rezervare la acelaşi hotel la care ai mai fost. Încearcă, măcar o dată, să rupi tipicul vacanţelor monotone şi să te aventurezi într-un loc în care să te simţi iarăşi copil, unde grijile de om mare rămân departe, iar relaxarea e la ea acasă. Şi asta pentru că, crezi sau nu, cineva care visa la fel ca tine cum ar fi să trăieşti într-o căsuţă din copac, într-un iglu ori într-un bordei vesel, chiar şi-a clădit micul univers şi vrea să-l facă cunoscut tuturor.
Căsuţa din copac
Este unul dintre cele mai frumoase vise ale copilăriei! Un cuib doar al tău, suspendat printre crengi deasupra ierburilor înalte, din care să priveşti lumea de la înălţimea unui cuib de pasăre. Dacă cei mai norocoşi copii au avut, poate, parte de-o asemenea experienţă chiar lângă casa lor, pentru cei mai mulţi a rămas doar o imagine de poveste. O poveste pe care, însă, o poţi trăi aievea acum, alături de cei dragi, într-o vacanţă atipică în câteva locuri din ţară: Maramureş (Cuibul Vulturilor, Moisei; Pensiunea Seki, Săliştea de Sus), Hunedoara (Transylvania Log, Peşteana; Tree Cottage, Păuleşti), Alba (Casa din Rametea), Cluj (Forest Tree House), Sibiu (Porumbacu Tree House, Porumbacu de Sus), Vatra Dornei (Căsuţa din copac, Poiana Negri), Suceava (Rapsodia), Braşov (Piece of Heaven, Râşnov; Harmonie, Predeal), Prahova (Ferma Dacilor, Gura Vadului), Vâlcea (Căsuţa din poiană, Perişani), Argeş (Căsuţa cu miez, Vălşăneşti), Ilfov (Edenland, Baloteşti).
Aceste căsuţe în copac oferă cazare pentru două-cinci persoane în una-două camere cu baie proprie, în condiţii de două şi trei stele. La amenajarea lor, proprietarii au folosit doar materiale naturale (uneori au înglobat chiar şi crengile ori trunchiul copacului) şi le-au decorat simplu, dar confortabil, pentru un sejur idilic. Şi ce poate fi mai frumos decât să adormi liniştit, ascultând doar vântul, ori să te trezeşti în ciripitul păsărilor şi să-ţi bei cafeaua în balcon? Trebuie să ştii şi că cele mai multe dintre ele sunt construite în cadrul unei pensiuni cu restaurant tradiţional românesc, cu mini zoo cu animale şi păsări, fiind locaţii predilecte pentru familiile cu copii. Iar altele oferă chiar şi servicii de spa, cum ar fi saună, jacuzzi ori baie în ciubăr.
La butoaie
O idee năstruşnică, împrumutată de la portughezi şi adaptată la noi pentru a da un imbold agroturismului. La asta s-a gândit un tânăr din Ţicleni, judeţul Gorj, care a adus lângă plantaţia sa de mure câteva butoaie gigant (numite şi budane), transformate în spaţii de cazare. Practic, nişte camere de camping, cu câte două paturi şi o noptieră, care dispun de o terasă, grătar, bucătărie utilată şi cramă.
Şi la Pietroasele, în Buzău, la Cramele Roşca, degustarea vinului se poate prelungi cu un popas într-un loc ce te duce cu gândul la vinul vechi mănăstiresc. Iar la nord de Mamaia, în Tabăra Năvodari, turiştii sunt primiţi într-un camping de butoaie amplasat la 50 m de plajă, cu paturi duble şi şezlonguri, dar şi zone special amenajate pentru grătar, loc de joacă pentru copii, zone de relaxare cu hamace şi perne pentru plajă, precum şi pentru activităţi sportive, nautice sau de fitness.
Într-un iglu
Pe tărâmurile gheţii nesfârşite, oamenii trăiesc în iglu-uri bine căptuşite cu blănuri. Pe timpul iernii, o astfel de experienţă poate fi trăită şi la noi, la hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac, unde atât incinta, cât şi mobilierul, restaurantul şi barul sunt realizate complet din gheaţă. Cineva, însă, s-a gândit să perpetueze farmecul iglu-ului, fără teama topirii gheţii şi fără disconfortul creat de frig. Cum? Ei bine, construind un aşa-numit wegloo, anume o cupolă transparentă în care ai senzaţia că înnoptezi sub cerul liber, bucurându-te în acelaşi timp de tot confortul specific traiului contemporan. Înconjurat de brazii semeţi ai Munţilor Bucegi, complexul Wegloo din Azuga îţi aduce facilităţile unui hotel chiar în mijlocul naturii, sub o asemenea semisferă numită şi dom geodezic, cu tot cu grup sanitar, pat dublu, sobă, jacuzzi, minibar, TV şi WiFi, terasă cu şezlonguri şi balansoar şi un loc de servit masa.
Locuinţe lacustre
Dacă îţi place să mergi la pescuit, să stai toată ziua lângă apă şi să înnoptezi pe mal, cu siguranţă vei fi printre primii care se vor grăbi să-şi rezerve o căsuţă pe apă. Complexul Egreta din Berzasca, Caraş Severin, este prima staţiune lacustră din România, cu 15 căsuţe suspendate pe piloni deasupra Dunării, legate de mal printr-un lung ponton. Bungalourile au un design simplu din lemn, dar cu toate dotările necesare: baie cu duş, aer condiţionat, TV şi Wifi. Cazări similare găseşti şi la Eşelniţa, tot în Clisura Dunării, la Green Village din Sfântu Gherghe, în Deltă, ori la Zaga Zaga Resort din zona Tecuci, în aşa-numita Deltă a Siretului.
Sub pământ
În Porumbacu de Sus, între Sibiu şi Braşov, la poalele Transfăgărăşanului, a răsărit un complex de căsuţe „înfipte“ într-un deal, ce par a fi locuinţele unor spiriduşi sau poate chiar ale hobbiţilor din trilogia „Stăpânul inelelor“. E vorba despre căsuţele de la Dealu Verde, un fel de bordeie „de lux“ inspirate după un model elveţian şi dispuse pe nivele. Cele opt camere (Camera Agricultorului, Camera Fermierului, Camera Fierarului etc.) sunt decorate diferit şi includ baie privată, TV şi terasă cu vedere la grădină. La baza dealului se află recepţia şi restaurantul cu terasă, iar turiştii au la dispoziţie un serviciu de închirieri biciclete.