Meşteşugul acoperirii caselor din Deltă cu stuf – în patrimoniul UNESCO
Asociaţia Letea în UNESCO, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi Centrul de Resurse pentru Participare Publică, lansează campania de informare ”Stuful e beton!”, pentru a promova peisajul tradiţional din Deltă.
Un meşteşug unic
Campania face parte din proiectul cu acelaşi nume şi îşi propune să promoveze peisajul rural din Delta Dunării,pornind de la realitatea satului Letea,Comuna C.A. Rosetti. În acest context,meşteşugul realizării acoperişurilor din stuf din Delta Dunării are toate premisele pentru a putea fi introdus,ca valoare imaterială,în patrimoniul universal UNESCO.
O meserie care se pierde
Meşteşugul realizării acoperişurilor din stuf este o meserie care se pierde. În comuna C.A. Rosetti,localitate cu 1.000 de locuitori din Delta Dunării,mai există doar un meşter care înveleşte casele cu stuf,folosind tehnicile tradiţionale locale. Cu toate acestea,Letea-parte a comunei Rosetti,este singurul sat din deltă care încă mai are aspectul rural deltaic – care trebuie păstrat ca atare mult timp de acum înainte. Aici mai pot fi văzute ultimele exemplare de case căptuşite pe dinafară cu scânduri,acoperişuri din stuf şi cu elemente decorative tipic slave-razele soarelui,sirena,pasărea în zbor,papura sau inima.
Schimbări în comunitatea locală
Organizaţiile sus-menţionate vor să atragă atenţia autorităţilor asupra beneficiilor promovării acestui meşteşug,care ar putea aduce schimbări majore în comunitatea locală,prin creşterea numărului de turişti în zonă. Totodată,vor să promoveze în rândul localnicilor utilitatea acoperişului din stuf,care arată mult mai bine decât alternativele,este mai ieftin şi un bun izolator termic. De cele mai multe ori,localnicii optează pentru alte acoperişuri,considerând stuful desuet.
Strângere de semnături pentru UNESCO
În urma campaniei de promovare din comuna C.A. Rosetti,organizaţiile îşi propun să strângă cel puţin 500 de semnături de susţinere din partea localnicilor şi să trimită 100 de cărţi poştale către autorităţile cu competenţe în domeniu. Alături de aceste dovezi de susţinere,va fi depusă la Ministerul Culturii o amplă notă de fundamentare,în vederea includerii meşteşugului în patrimoniul imaterial UNESCO.
„Stuful e beton!” este un proiect finanţat prin Granturile SEE 2009-2014,în cadrul Fondului ONG în România,în valoare de 31.182 euro,implementat de Asociaţia Letea în UNESCO,în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi Centrul de Resurse pentru Participare Publică.
Citeşte şi: