O plimbare prin Paris

24 martie 2011   Travel

Este un oraş fascinant şi are atâtea locuri de vizitat încât nici nu ştii cum poţi face o listă scurtă a lor. Dacă poposeşti pentru scurt timp acolo, informează-te ca să mergi la sigur să vezi ce-ţi doreşti.

Notre-Dame,catedrala emblemă a oraşului

O călătorie prin Paris ar putea să înceapă la staţia de metrou Saint-Michel. De aici,ajungi imediat la Notre-Dame,catedrala emblemă a oraşului. Îţi recomad să mergi când este slujbă sau concert de orgă – sunt gratuite. Dacă te ţin picioarele poţi urca în turn ca să vezi oraşul de sus. Nu ocoli Sainte-Chapelle,capela regilor Franţei. Vitraliile ei te vor face să le priveşti înmărmurită minute întregi. Practic,pereţii etajului de sus sunt înlocuiţi de vitralii,o adevărată dantelărie colorată,care spune istoria Bibliei.

Cartierul Latin,şic şi boem

Trebuie neapărat să faci o plimbare prin Cartierul Latin,să te pierzi printre străduţele boeme şi să traversezi bulevardele impunătoare. Înainte de asta,îţi poţi trage sufletul la fântâna Saint-Michel sau poţi savura o „crệpe” şi o cafea la una dintre terasele îmbietoare din vecinătate. Ajunsă aici nu ocoli Muzeul Cluny unde poţi vedea mobilierul vechilor castele şi Pantheonul,clădire impunătoare,fostă catedrală devenită mausoleu al marilor personalităţi ale Franţei.

Pe urmele marilor pictori

Sacre Coeur este într-adevăr inima Parisului. Poţi urca cu funicularul (preţul biletului este inclus în abonamentul de transport) sau,dacă te simţi în formă,mergi pe jos. Nu vei regreta. Vei păşi pe urmele fetei cu un destina fabulos,Amelie. Priveşti Parisul de sus şi poţi asista la un concert ad-hoc. Sunt numeroşi cântăreţi ambulanţi talentaţi care îşi improvizează o scenă pe treptele catedralei. Aici şi în Montmartre,simţi cel mai bine de ce acest oraş este atât de iubit. Trebuie să mergi în piaţa pictorilor să-i vezi la lucru. În 20 de minute îţi poţi face şi un portret pe care să-l ai ca amintire. Dacă vrei să te odihneşti,alege unul dintre localurile ce au fost frecventate de pictori celebri. Decorul nu s-a schimbat şi simţi că bei un pahar de vin cu Salvador Dalí,Modigliani,Monet,Picasso sau cu van Gogh. De aici poţi coborî în Palce Pigale să vezi faimoasul Moulin Rouge. Atâta doar că totul aici este mult mai scump decât câteva sute de metri mai departe.

“Oraşul luminilor”,văzut de sus

Nu trebuie să ratezi Arcul de Triumf,la care ajungi făcând o plimbare pe Champs-Élysées. Şi chiar dacă nu cumperi nimic,poţi vedea magazinele firmelor faimoase. Ajunsă aici,nu ezita să urci în Arc. De acolo ai o privelişte de neuitat:cele 12 bulevarde care se întâlnesc în Place de l'Étoile. De aici vezi şi un alt punct al itinerariul tău:cartierul La Defence. Vei avea impresia că eşti în interiorul decorului unui film SF. Şi iar poţi urca în Arc pentru a vedea panorama. Şi dacă tot vorbim despre privit Parisul de sus,Turnul Eiffel îţi oferă cea mai frumoasă privelişte. Alege să ajungi acolo pe înserat pentru a vedea „oraşul luminilor” în toată splendoarea sa.

La pas,prin muzee

Chiar dacă nu eşti în viaţa de zi cu zi pasionată de artă,dar mai ales dacă eşti,trebuie să vizitezi Luvrul,unde vei vedea celebre opere,cele mai cunoscute fiind Mona Lisa şi Venus din Milo. Muzeul Orsay te fascinează cu picturile impresioniştilor. Nu sunt de evitat nici Muzeul Rodin şi Muzeul Luxemburg. La Centrul Pompidou poţi vedea artă modernă şi,din nou,admira Parisul de la înălţime. Neapărat trebuie să vizitezi atelierul lui Brâncuşi care se află lângă centru. Intrarea este liberă.

În vizită la Regele Soare

Ca să vizitezi palatul Versailles ai nevoie de o zi întreagă. Aici,timpul parcă a stat în loc. Ai impresia că eşti chiar la curtea Regelui Soare şi te aştepţi să îl vezi undeva,în Sala Mare a Oglinzilor,prin camerele mobilate somptuos sau prin grădinile cu fântâni. Aici sunt şi Palatele Micul şi Marele Trianon. Încearcă să ajungi aici când se fac jocuri de apă. Fântânile se însufleţesc şi par că dansează în ritmul muzicii. La spectacolele nocturne se adaugă jocuri de lumini şi focuri de artificii.Mai ales dacă mergi la Versailles te sfătuiesc să-ţi iei un abonament de vizitare a muzeelor. Se găsesc pentru o zi,3 sau 5. Şi poţi intra la mai multe muzee în acea perioadă. Altfel,va trebui să plăteşti intrarea pentru fiecare castel în parte şi pentru grădini.

Mai multe