Orologii celebre

24 martie 2011   Travel

În multe capitale europene, farmecul nopţii de Revelion este dat de orologiile care anunţă fiecare în felul său sosirea Anului Nou. Povestea celor mai spectaculoase ceasuri care vor bate primul minut în 2011 o vei afla în cele ce urmează.

Big Ben-ulUnul dintre simbolurile Londrei,orologiul este spectaculos noaptea,când este luminat. Numele de Big Ben se referă de fapt la clopotul de 13 tone. Acesta a fost botezat după Sir Benjamin Hall,prim‑comisar responsabil de construcţiile publice,a cărui corpolenţă i-a adus porecla de „marele Ben".

Ceasul poartă o inscripţie cu numele său. În timpul Primului Război Mondial, o bombă a distrus Camera Comunelor din Parlament, dar ceasul a scăpat intact. Sunetul unic al clopotului a fost atunci transmis în întreaga lume, ca o flacără a speranţei. În turnul ceasului au fost întemniţate, de-a lungul timpurilor, figuri importante ale istoriei Angliei. Turnul nu este deschis vizitatorilor.

Orologiul astronomic din Praga

Devenit simbolul oraşului, orologiul astronomic se găseşte în turnul vechii primării din Praga. Realizat acum peste 600 de ani, instrumentul funcţionează perfect şi în ziua de azi. Este adevărat că a trecut prin câteva reparaţii, în secolul al XIX-lea fiind dotat cu un cronometru asemănător celui cu care este echipat Big Ben.

Ce-l face special sunt cele două cadrane: primul este o hartă mişcătoare a cerului, pe care se pot vedea poziţia curentă a Soarelui şi a Lunii şi semnele zodiacale. Celălalt indică ziua din lună, zilele de sărbătoare, o pictură alegorică a fiecărei luni şi câte o imagine reprezentativă pentru fiecare zodie.

Deosebit de frumoase sunt decoraţiunile şi figurinele care prind viaţă din oră-n oră: viciile (vanitatea, zgârcenia, moartea şi un turc, pentru că în acele momente, otomanii erau duşmanii Europei), cei 12 apostoli şi un cocoş auriu care cântă la fiecare oră.

Turnul Ceasului din Berna

Într-o ţară celebră pentru ceasurile sale, cel mai faimos orologiu este cel din centrul Bernei. Alături de legendarul urs, Turnul Ceasului este simbolul oraşului. Construit în 1220, Turnul a fost transformat în închisoare şi distrus într-un incendiu în 1405. Reconstruit din piatră, i-a fost montat şi un ceas care s-a defectat la scurt timp şi care a rămas aşa peste un secol.

În 1530, mecanismul a fost înlocuit şi de atunci funcţionează neîntrerupt. Ceasul anunţă orele, poziţia Soarelui în zodiac, ziua săptămânii, fazele Lunii şi ale Soarelui.

Pe lângă acestea, sunt câteva figurine mecanice: un cocoş, câţiva urşi, Cronos, zeul timpului, cu clepsidra şi un bufon care dansează. La ora nouă fără patru minute, toate încep să se mişte, spre deliciul spectatorilor. Turnul poate fi vizitat şi poţi urca până în vârf, de unde priveliştea este superbă.

Orologiul din Strasbourg

Catedrala Notre-Dame din Strasbourg este una dintre marile atracţii turistice datorită orologiului astronomic,unul dintre cele mai mari din Europa. Orologiul are o istorie lungă:primul a fost construit în 1352 şi a rezistat 150 de ani.

Lucrările de înlocuire au durat,din cauza conflictelor religioase,aproape 30 de ani. În secolul al XIX-lea,au fost făcute reparaţii majore. Orologiul are patru niveluri şi furnizează o mulţime de informaţii astronomice.

Dar ce-l face atât de celebru sunt figurinele care dau adevărate spectacole,cum ar fi un îngeraş care întoarce o clepsidră,un altul care bate un gong şi o reprezentare alegorică a celor patru vârste ale bărbatului. „Reprezentaţia” principală începe zilnic la ora 12:30. La primul nivel,cei 12 apostoli defilează prin faţa lui Iisus şi se închină,în timp ce un cocoş îşi desface aripile şi cântă.

Mai multe