Salina Unirea, oraşul săpat în sare

24 martie 2011   Travel

Poţi vedea oricâte imagini vrei, le poţi studia în detaliu minute întregi şi tot nu vei reuşi să trăieşti senzaţiile pe care ţi le dă intrarea în Salina Unirea din Slănic Prahova. Respiraţia ţi se taie brusc şi te simţi mic în măruntaiele unui gigant de sare care te poate înghiţi într-o clipită. Pe drept cuvânt se spune despre Salina Unirea că este cea mai mare din Europa. Are o suprafaţă de aproape 8 hectare, o înălţime de 54 de metri şi 14 camere.

Cum ajungi?

Oraşul Slănic Prahova este la doar 45 de kilometri dePloieşti. Dacă vii din sudul ţării,află că,în această perioadă,trenurile nucirculă pe ruta Ploieşti-Sud – Slănic Prahova din cauza unui pod nesigur. Înschimb,poţi lua un microbuz din autogara Ploieşti Nord. Odată sosită în SlănicPrahova,vei descoperi un oraş liniştit,cu oameni primitori,gata să teîndrume spre salina pe care o găseşti la cinci minute de mers de la autogară. Aigrijă să nu mergi lunea! Este singura zi în care salina este închisă. În rest,se poate coborî zilnic între orele 9.00 şi 15.00. La intrare vei plăti 14 lei,iarpentru copii,elevi şi studenţi,preţul ajunge la jumătate.

La 208 metri sub pământ

Coborârea se face cu un lift în care încap vreo cincipersoane. Odată urcată în lift,parcă intri în pielea celor care au coborât deatâtea ori la lucru în mină între 1943 şi 1970,perioada în care a fost exploatatăsarea din vechea Mină Unirea. Când se deschide uşa liftului şi păşeşti în mina gigantică,observi mare,undeva aproape de tavan steaua în cinci colţuri cu secera şiciocanul încrustată acolo pe când podeaua era probabil la nivelul tavanului deazi. De altfel,de-a lungul întregii vizite vei regăsi semnele posomorâte aleepocii comuniste. Într-o oarecare măsură,aici timpul pare a fi rămas pe loc. Imediatce intri,simţi aerul rece,curat,vestit pentru proprietăţile lui curative. Temperaturarămâne aici mereu la 13 grade Celsius,iar presiunea atmosferică este de 730 mmcoloană de mercur.

Atracţiile micului oraş de sare

Văzând lumea plimbând-se în stânga şi-n dreapta,aproape căpoţi să-ţi închipui un orăşel săpat în sare,pentru că salina oferă un colţ dedestindere pentru fiecare.

  • Copiii se pot juca în voie în spaţiile amenajate pentru ei.Au aici jocuri gonflabile,maşini electrice şi balansoare.
  • Pentru astmatici şi pentru cei cu afecţiuni respiratoriiexistă şi un sanatoriu unde beneficiază de asistenţă medicală de specilitate.
  • Dacă vrei să faci mişcare,găseşti un adevărat teren desport,destul de mare,încât să poţi juca handbal,fotbal sau să alergi.
  • După atâta mişcare se cere şi o pauză la bufetul amplasatchiar lângă statuia poetului Mihai Eminescu.
  • Suveniruri găseşti la standurile din faţa bufetului.
  • Nu strică nici puţină istorie,aşa că ar fi bine săvizitezi „Sala Genezei”. Aici stau aşezate în oglindă bustul săpat în sare alui Decebal şi cel al împăratului Traian,creaţiile sculptorului Iustin Năstase.

La final,ajungi la suprafaţă cu acelaşi lift minuscul carese loveşte în urcare de pereţii de sare. Ţi se strânge puţin inima,dar,după toatecele văzute,ştii că a meritat să-ţi învingi teama.

Mai multe