Staţiunile de schi din România unde te poţi bucura din plin de zăpadă. Pârtii pentru avansaţi, dar şi pentru începători
Ţi-ai pregătit clăparii şi echipamentul pentru vacanţa la schi? Noi îţi spunem unde poţi găsi cele mai bune pârtii şi facilităţi pentru a practica schiul în cele mai bune condiţii la noi în ţară. Tu doar fă-ţi bagajul!
Cu aproape o treime din teritoriul ţării ocupată de Munţii Carpaţi, am avea posibilitatea să fim între ţările cu cel mai mare domeniu schiabil din Europa. Totuşi, deşi avem zeci de staţiuni de schi cu peste 180 de pârtii însumând vreo 160 km, majoritatea sunt mici şi slab dotate. Ne fălim, însă, cu o duzină dintre cele mai frumoase staţiuni montane, cu facilităţi pentru sportul rege al iernii, cu pârtii amenajate special pentru copii, începători, dar şi pentru avansaţi. Unde mai pui şi posibilităţile de distracţie! Nu sunt de ignorat nici restaurantele pe care le găseşti la baza pârtiilor ori hotelurile cu SPA, un răsfăţ numai bună după o zi petrecută în zăpadă.
Poiana Braşov are două pârtii pentru începători
Cu o istorie de 126 de ani, fostul cartier turistic al Braşovului a devenit cea mai populară staţiune montană din România, găzduind prima competiţie de schi în 1909 şi chiar Jocurile internaţionale de iarnă pentru studenţi, în 1951. Cu un domeniu schiabil de 25 de kilometri şi amplasată la o altitudine de 1.020 de metri, între masivele Postăvaru, Piatra Craiului, Bucegi şi Piatra Mare, staţiunea pune la dispoziţie 12 pârtii cu grade de dificultate pentru toată lumea: cea mai scurtă pârtie, Kanzel, are 297 de metri, dar este şi una dintre cele mai dificile; cea mai lungă, Drumul Roşu, are 4.752 de metri şi un grad de dificultate mediu-uşor, fiind potrivită cei care au învăţat elementele de bază ale acestui sport.
Dacă încă nu vă simţiţi pregătiţi, aveţi la dispoziţie cele două pârtii pentru începători: Bradul şi Stadion şi numeroase şcoli de schi în apropierea pârtiei. În staţiune există două telecabine, o telegondolă, două instalaţii de telescaun, cinci de teleschi şi un snowpark cu covor rulant, pentru copii sub 12 ani.
În afara domeniului schiabil, în Poiana Braşov turiştii găsesc o mulţime de restaurante, piscine şi zone spa, pârtii de săniuş, patinoar, săli de spectacole şi conferinţe, centre de echitaţie.
Transalpina Ski Resort este spectaculoasă
Un domeniu schiabil relativ nou (inaugurat în 2012), situat în perimetrul Voineasa-Vidra-Transalpina la altitudinea de 1.940 de metri, are ambiţia de a deveni cea mai importantă staţiune de schi din România, în proiect fiind amenajarea a 80 km de pârtie. Cu privelişti minunate spre munţii Făgăraş şi Parâng şi cu Lacul Vidra la baza pârtiei, domeniul oferă şapte pârtii de schi, dintre care şase sunt pentru începători, iar a şaptea, cea mai lungă (2.257 de metri) e potrivită pentru schiorii de nivel intermediar. Fiind un proiect modern, oferă numeroase servicii şi echipamente de ultimă generaţie, iar pârtiile sunt deservite de o telegondolă, un telescaun şi o instalaţie de teleschi. Zona este spectaculoasă, preţurile sunt accesibile, iar domeniul schiabil este ideal şi pentru snowboard.
Straja, un amestec minunat de pante minunate, peisaje idilice şi preţuri accesibile
La şapte kilometri de Lupeni, în inima Munţilor Vâlcan, la o altitudine de 1445 m, această staţiune din judeţul Hunedoara are un domeniu schiabil de 26 kilometri cu 12 pârtii: patru sunt de nivel uşor, şase de nivel mediu şi două de nivel dificil, cea mai lungă având 8,1 kilometri – fiind şi una dintre cele mai mari din România!
Transportul pe cablu este destul de bine pus la punct, cu o telegondolă, două instalaţii de telescaun şi şapte de teleschi. Majoritatea pârtiilor au instalaţii pentru zăpadă artificială şi nocturnă. Punctul forte al staţiunii este durata sezonului de schi: din noiembrie, până în aprilie. De asemenea, datorită temperaturilor scăzute, stratul de zăpadă e mult mai gros.
Păltiniş, o destinaţie pentru schiatul relaxat
Mai veche chiar decât Poiana Braşov, această staţiune aflată la 30 de kilometri de Sibiu are peste 40 de vile ridicate la sfârşitul sec. al XIX-lea şi declarate astăzi monumente istorice. Totodată, este şi staţiunea montană aflată la cea mai mare altitudine din ţara noastră (1.442 de metri), având un aer puternic ozonat, curativ, motiv pentru care aici au fost deschise şi două sanatorii pentru tratamentul bolilor pulmonare.
Cu pârtii pentru schiori începători şi intermediari (Onceşti 1 şi 2, Arena Platoş, Dăneasa, Dealul Poplacii, Găujoară-Păltiniş, Santa), la care turiştii au acces cu teleschiul şi telescaunul, este o destinaţie mai curând destinată schiatului relaxat, oferind şi oportunităţi de drumeţie prin rezervaţia naturală Iezerele Cindrelului spre celebrele sale lacuri glaciare. În zonă se află şi o pârtie de sanie, un Fun Park, dar şi o şcoala de schi cu o pârtie special amenajată pentru cei care se iniţiază în sportul alb.
Rânca
Situată pe superba Transalpina, dar mai jos de resortul de schi de lângă Lacul Vidra, spre Novaci, la altitudinea de 1.600 m, staţiunea este relativ nouă, dar este deja una dintre preferatele schiorilor. Şi asta pentru că are cel mai lung sezon de schi, stratul de zăpadă se depune începând cu luna septembrie şi se menţine chiar până în luna mai. Zona cuprinde şase pârtii, dintre care două sunt de dificultate uşoară, două medii, una pentru nivel mediu-avansaţi (860 de metri) şi o pârtie de săniuş, special amenajată pentru copii.
Fiecare pârtie este echipată cu instalaţii de teleschi sau telescaun. Posibilităţile de distracţie sunt însă limitate şi trebuie să aveţi mereu în vedere faptul că drumul de acces către staţiune se blochează frecvent din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului.
Info
Domeniul schiabil din România este format din 189 de pârtii omologate, cu o lungime totală de 164 de kilometri.
Cele mai lungi pârtii
Drumul Roşu (4,7 kilometri)
Sulinar (Poiana Braşov)
Dealul Negru (Vatra Dornei)
Drumul de Vară (Sinaia)
Pârtia Lupului (Poiana Braşov)
Carp (Sinaia)
Telegondolă (Voineasa)
Cocoşul (Predeal)
Sub Teleferic (Poiana Braşov)
Mogoşa (Maramureş)