Turiştii sunt aşteptaţi în Vatra Dornei de Sărbători

24 decembrie 2015   Travel

În vacanţa de Sărbători, majoritatea oamenilor aleg să meargă la munte sau să rămână în oraş. Cei care aleg să-şi petreacă vacanţa la munte, printre atracţiile turistice se regăsesc şi pensiunile din Vatra Dornei.

Iată de ce te poţi bucura în Vatra Dornei:

În timp ce unii aleg să meargă în Maramureş,Oltenia,Moldova sau Transilvania,cei mai mulţi sunt atraşi de peisajele montane din Bucovina. Aceştia sunt întâmpinaţi de proprietarii pensiunilor din această zonă. Cele mai pline pensiuni sunt cele din Vatra Dornei considerată Perla Bucovinei,Gura Humorului,Câmpulung Moldovenesc,Pojorâta,Fundul Moldovei sau Rădăuţi.

Dacă alegi să petreci Crăciunul şi Revelionul în una dintre aceste zone,vei fi întâmpinat şi te vei bucura de tradiţii şi obiceiuri româneşti străvechi,păstrate în acest loc izolat din România. Zona este cu atât mai atrăgătoare pentru credincioşi şi pasionaţii de istorie,Bucovina fiind cunoscută pentru atracţiile turistice,cum sunt mănăstirile construite de foşti domnitori şi boieri moldoveni,fiecare având o culoare specifică:Mănăstirea Voroneţ este reprezentată prin culoarea albastru,Humor prin roşu,Suceviţa prin verde,Moldoviţa prin galben şi Arbore printr-o combinaţie de culori.  

Staţiunea Vatra Dornei,supranumită şi "Perla Bucovinei",este situată la o altitudine de 802 m,în Depresiunea Dornelor,la 112 km distanţă de Suceava şi 89 km de Bistriţa Năsăud,la confluenţa Bistriţei Aurii cu Dorna. Regiunea Dornelor este ferită de vânturi fiind apărată de Carpaţi,care ocrotesc zona. Aceasta are un climat temperat continental de nuanţă alpină,cu o temperatura medie anuala de 4,5 grade C.

Vatra Dornei este cunoscută ca o staţiune pentru toate vârstele,adresându-se atât persoanelor care doresc să-şi fortifice organismul prin ascensiunile montane sau prin sporturile de iarnă. Acolo turiştii se pot odihni într-un bioclimat tonic stimulent cu influenţă benefică asupra sistemului nervos. 

La fel ca şi Gura Humorului,Vatra Dornei este o staţiune turistică şi balneară montană,unde turiştii pot practica sporturi de iarnă,bucurându-se de obiceiuri specifice Crăciunului,unde copiii merg cu colinda. Vatra Dornei este considerată oraşul sporturilor albe,datorită pârtiilor de schi şi a saniei,pentru concursuri şi agrement. Aceasta primeşte anual mii de turişti din ţară,dar şi de peste hotare,amatori,dar şi sportivi cu performanţă.

Pârtiile de schi sunt prevăzute cu instalaţii de transport pe cablu. Din staţiune,telescaunul urcă pe o distanţă de 3 km până în vârful Dealului Negru la 1300 m altitudine. La coborâre priveliştea este impresionantă. Excursiile cu bicicleta pe cărările munţilor fascinează tinerii în special,dornici să-şi testeze calităţile fizice,mai ales după masa de Crăciun. 

De mare interes au devenit coborârile cu snow-mobilul. O parte a vacanţei sau a concediului petrecut la Vatra Dornei,o poţi consacra turismului religios şi cunoaşterii tradiţiilor populare din zonă. La fel ca şi în Maramureş,şi în Ţara Dornelor se mai păstrează tradiţiile populare transmise din moşi strămoşi. La Muzeul Etnografic din staţiune sau direct în casele muzeu din Dorna Arini,Panaci,Dorna Candreni sau Ciocăneşti,turiştii pot descoperi frumuseţea portului tradiţional bucovinean,cântecele,colindele şi dansurile localnicilor. Anual,cu ocazia sărbătorilor de iarnă,la Vatra Dornei,dar şi în localităţile din împrejurimi se organizează Festivaluri Folclorice,spectacole în aer liber care atrag mulţi spectatori. 

Mai multe