Vacanţă în inima ţării

24 martie 2011   Travel

Biertan, una dintre primele aşezări germane din Transilvania, este o destinaţie de vacanţă perfectă, cu peisaje minunate şi locuri de vizitat.

Aşezată într-o zonă pitorească,în zona Târnavelor,între dealuri,în mijlocul podişului Transilvaniei,localitatea oferă o mulţime de atracţii turistice. Îţi poţi stabili aici cartierul general şi poţi face excursii la Mediaş,Sighişoara,Sibiu. Nu ignora însă frumuseţile din Biertan,piesa de rezistenţă de aici fiind biserica veche de 500 de ani.

Inclusă în patrimoniul mondial UNESCO,biserica este singurul obiectiv săsesc care şi-a conservat cel mai bine aspectul iniţial. Aici a fost vreme de 300 de ani sediul Episcopiei Evanghelice. Biserica face parte dintr-un complex fortificat,înconjurat cu trei rânduri de ziduri concentrice,care cuprinde şapte turnuri:Turnul cu ceas (ceasul funcţionează şi acum),Turnul cu clopot,Turnul catolic,Turnul mausoleului (unde sunt pietrele de mormânt ale preoţilor şi episcopilor),Turnul Primăriei,al porţii,al slăninii (aici se depozitau alimentele) şi Turnul închisoare.

Biserica are unul dintre cele mai mari altare poliptice din Transilvania,cu 28 de picturi cu scene din viaţa lui isus şi a Fecioarei Maria. Stranele au intarsii de o deosebită frumuseţe iar impunătoarea orgă,cu 1290 de tuburi,a fost construită de un meşter renumit din Viena. Cea mai celebră piesă din biserică este însă uşa încăperii în care se păstra tezaurul. A fost construită în 1515 şi are un sistem de închidere în 19 puncte. În anul 1910,uşa cu incuietoarea sofisticată a fost dusă la Expoziţia Mondială de la Paris,unde a fost premiată.

Se spune că,pe vremuri,în Turnul închisoare se făcea un soi de consiliere matrimonială mai specială. Cuplurile care voiau să divorţeze erau închise aici vreme de o săptămână. Aveau la dispoziţie doar un pat,o masă,un scaun,o farfurie,un pahar şi un set de tacâmuri (fără cuţit!). Probabil că reţeta era eficientă,din moment ce în 300 de ani la Biertan a existat doar un divorţ.

În Biertan există multe pensiuni de două margarete,dar şi vechi case săseşti restaurate prin grija uneu fundaţii patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii. În aceste case,care au păstrat arhitectura originală şi chiar unele piese de mobilier,dar nu sunt lipsite de confortul secolului al XXI-lea,poţi petrece o vacanţă cu totul deosebită.

Mai multe