Tu ştii să porţi corect masca medicală?

24 februarie 2020   Lifestyle

Având în vedere îngrijorările legate de amploarea pe care a luat-o epidemia de coronavirus (Covid-19), prevenţia joacă un rol cheie. Astfel, pe lângă măsurile de igienă personală, măştile de protecţie au rolul de a limita transmiterea infecţiilor respiratorii.

Masca medicală este cea mai la îndemână metodă de apărare şi trebuie purtată, în primul rând, de persoanele care au simptome de infecţii respiratorii. Atunci când aceasta strănută sau tuseşte, împrăştie în aer picături care conţin agenţi patogeni. Astfel, persoanele din jur pot fi infectate.

Masca de protecţie se poartă cu partea colorată în exterior

În ultima perioadă au apărut pe internet fel şi fel de sfaturi cu privire la modalitatea corectă de a purta masca. Medicul Vasi Rădulescu a postat recent pe pagina sa personală de Facebook câteva informaţii utile, cu scopul de a înlătura ştirile false.

„Nu procedaţi ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate care spun că trebuie să fie cu albul în interior când eşti sănătos şi cu albul în exterior când eşti bolnav”, avertizează medicul.

Masca medicală trebuie să acopere bărbia, nasul şi gura şi să fie purtată cu partea colorată în exterior. Masca are o sârmă în partea de sus, care trebuie amprentată pe nas, astfel încât să nu existe căi libere de pătrundere a aerului.

Ceea ce este foarte important este faptul că aceasta trebuie folosită o singură dată, iar atunci când devine umedă trebuie pusă într-o pungă şi aruncată. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să nu se atingă partea din faţă, atunci când masca este îndepărtată, ci elasticele sau şnururile care se ataşează de urechi.

Dezinfectarea mâinilor, prin spălare cu apă şi săpun

Pe lângă această măsură de protecţie, respectarea normelor de igienă este extrem de importantă. Pentru că virusul Covid-19 se elimină prin tuse şi poate contamina suprafeţele, medicii recomandă să ne spălăm des cu apă şi săpun şi să evităm să ducem mâna la faţă. Trebuie să ne acoperim gura atunci când strănutăm sau când tuşim şi să ne spălăm întotdeauna mâinile înainte de a prepara mâncarea.

Italia se confruntă cu cel mai mare focar de coronavirus din Europa, cu peste 200 de pacienţi infectaţi şi patru decese. Autorităţile din peninsulă încearcă să limiteze răspândirea bolii, după ce 11 oraşe au intrat în carantină.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în acest context, România ar putea fi mai expusă la apariţia de cazuri de infecţie cu noul coronavirus, din cauza dinamicii călătoriilor cetăţenilor români pe rutele terestre şi aeriene dintre cele două ţări.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Germania are 16 cazuri, Franţa 12 cazuri şi un deces, iar Marea Britanie 3 cazuri.    

Mai multe