Vom avea Poliţia Animalelor. Cum vor fi protejate necuvântătoarele

25 august 2020   Lifestyle

Ministerul Afacerilor Interne formează o unitate specializată în combaterea violenţei faţă de animale domestice sau sălbatice printr-un proiect de modificare legislativă.

Necesitatea înfiinţării Poliţiei Animalelor este justificată prin numărul crescut de infracţiuni legate de agresivitatea faţă de animale. Poliţia Animalelor din IGPR va funcţiona după modelul unor unităţi similare din Marea Britanie sau Italia.  

După înfiinţare, Poliţia Animalelor din IGPR va avea ca principală misiune identificarea situaţiilor în care un animal „se află într-o situaţie de pericol şi va putea emite un ordin de plasare a animalului în adăpost”. Ofiţerii din respectiva unitate vor cerceta, între altele, cazurile de rănire sau schingiuire a animalelor, de organizare a luptelor între animale sau cu animale ori practicarea tirului pe animale domestice sau sălbatice captive. De asemenea, respectivii poliţiştii vor mai avea misiunea de a depista dresorii de câini agresivi care folosesc pentru pregătirea patrupedelor animale mici pe post de ţinte vii.   

În unele cazuri, dacă au indicii că un animal este supus unor violenţe chiar în acel moment, ofiţerii Poliţiei Animalelor din IGPR vor putea interveni fără mandat. Astfel, se instituie dreptul poliţiştilor „de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informaţiile aflate la dispoziţia poliţiştilor indică faptul că în acele spaţii se află un animal în situaţie de pericol. Aceste situaţii prezintă justificare prin natura pericolului social al faptei, precum şi prin necesitatea de adoptare a unor măsuri de intervenţie rapidă pentru protejarea vieţii animalului şi asigurarea ordinii publice”, se mai arată în document.       

Proiectul vizează şi stabilirea unui mecanism pentru încadrarea funcţiilor de poliţist din structura Poliţiei Române cu atribuţii în protecţia animalelor. Concret, aceştia vor fi transferaţi, fără examen sau concurs, din rândul personalului specializat în medicină veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Numărul veterinarilor care vor ajunge la Poliţia Română va fi stabilit ulterior printr-un ordin al ministrului de Interne, informează adevrul.ro.

După ce proiectul de modificare legislativă va fi aprobat, autorităţile locale vor avea obligaţia să înfiinţeze centre speciale pentru îngrijirea animalelor descoperite. Astfel, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor avea obligaţia de a asigura „cu caracter continuu şi permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost”.       

Activiştii care luptă pentru drepturile animalelor spun că proiectul de modificare legislativă este unul bun, care era necesar de mai multă vreme.  

Mai multe