Ştiai că după post este bine să mănânci doar câte un aliment specific de sărbători la masă? De exemplu, la micul dejun delectează-te cu o felie generoasă de cozonac, la prânz, fă-ţi pofta de cârnaţi, iar seara, cu patru ore înainte de culcare, poţi savura două-trei bucăţele de turtă dulce. Nutriţioniştii recomandă ca între mese, în zilele festive, să laşi o pauză de trei-patru ore cel puţin.

Atenţie! Alcoolul combinat cu preparate grase (cu adaosuri precum maioneza) ridică riscul de pancreatită acută, una dintre urgenţele medicale frecvente de sărbători.

Terapeutul nutriţional Anca Alungulesei spune care este secretul trecerii ideale de la post la ospăţ, fără să ne afecteze sănătatea: „Sărbătorile sunt despre conectare şi despre bucuria de a fi împreună, iar mâncarea este un element principal. Asociem la nivel afectiv mâncarea cu starea de bine şi traducem asta prin mese îmbelşugate şi cu o diversitate foarte mare de feluri de mâncare. Tocmai această diversitate ne „împinge‟ să gustăm mult, din toate. În realitate, nu ne ajută ci, din contră, ne dăunează. Sunt studii care demonstrează faptul că, atunci când eşti expus unei diversităţi de feluri de mâncare la aceeaşi masă, mănânci mai mult decât în mod normal, pentru că de fiecare dată când papilele gustative intră în contact cu o nouă textură şi cu un alt gust, apetitul reapare, oricât te-ai simţi de sătul‟.

Aşa eviţi efectul Yo-yo!